Modalitatea de desfasurare a acestor cursuri este interactiva, pe Internet (un lucru absolut nou in invatamantul romanesc), continand aplicatii practice si cursuri intensive. Absolventii pot obtine, in urma sustinerii unui examen, un certificat recunoscut international CCNA –
CISCO Certificed Networking Associate.
Programul este o oportunitate extraordinara pentru tinerii romani, avand in vedere lipsa totala de specialisti in acest domeniu. Deficienta se remarca insa nu numai pe piata romaneasca, ci si pe cea internationala: in Europa, la ora actuala, exista circa 500.000 locuri de munca neocupate in domeniul IT.
Programul a fost introdus in Romania in 1998, timp in care in cadrul sau au fost inscrise sase academii regionale, fiecare dintre ele avand afiliate cate zece academii locale:
l RoEduNet Bucuresti
l RoEduNet Cluj
l RoEduNet Timisoara
l RoEduNet Craiova
l RoEduNet Iasi
l RoEduNet Tg. Mures.
In componenta Academiei Regionale RoEduNet Bucuresti au intrat pana acum si cinci licee:
l Colegiul National Cantemir Voda Bucuresti;
l Colegiul National de Informatica Bucuresti;
l Colegiul National Unirea Focsani;
l Colegiul National I.L. Caragiale Ploiesti;
l Colegiul National Mihai Viteazu Ploiesti,
si cinci universitati:
l Universitatea Politehnica Bucuresti (Facultatea de Calculatoare);
l Universitatea Politehnica Bucuresti (Facultatea de Electronica si Telecomunicatii);
l Universitatea Bucuresti;
l Universitatea Tehnica Constructii;
l Academia Tehnica Militara.
Primul care a inceput cursurile ca academie locala este Colegiul National D. Cantemir. Aici s-a format o clasa de 15 locuri cu elevi cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani.
Selectia lor a fost destul de dificila intrucat programul a starnit interesul foarte multor tineri dornici sa se specializeze in domeniul IT. Dar pentru ca se dorea „ca aceasta prima clasa sa fie un succes total” – dupa cum a afirmat dl profesor Radu Jugureanu – au fost selectati cei care au avut rezultate in informatica si cei cunoscuti ca fiind pasionati de acest domeniu, care au facut o pagina de web, o revista etc.
Proiectul este deschis in continuare tuturor universitatilor si liceelor – nu numai celor de profil – ce-si doresc sa pregateasca administratori de retea si care au dotarea necesara pentru a putea sustine cursul.
CISCO finanteaza dotarea Academiilor Regionale (echipamentele necesare si instruirea profesorilor), dar in ce priveste clasele locale, ele trebuie sa-si realizeze dotarea pe cont propriu. Or, pentru inzestrarea unei clase sunt necesare 10-15 calculatoare, plus echipamentele de comunicatie aferente ceea ce ar insemna o investitie de aproximativ 18-20.000 USD pentru o clasa. Din cauza acestor costuri mari s-au purtat convorbiri cu Banca Mondiala pentru o eventuala finantare, convorbiri in urma carora s-a obtinut acordul de principiu numai pentru localele academice.

Adela Fundulea