Trendul general al politicii Uniunii Europene si autoritatilor din Romania este defavorabil acordarii de fonduri gratuite pentru activitati de productie. Faptul a fost declarat si explicat deja, in cateva ocazii, de catre reprezentantii institutiilor de resort, motivul fiind dorinta de a-i face pe intreprinzatori mai responsabili fata de banii pe care-i primesc. Rationamentul este partial justificat, mai ales cand este vorba de investitii in activitati de productie. Pe de o parte, am asistat, ce-i drept, la experiente tragi-comice, avandu-i ca protagonisti pe unii directori de firma care au fugit cu banii Phare in tari exotice. Pe de alta parte, procentul acestora din urma este nesemnificativ fata de numarul celor care si-au pus firma pe picioare cu o finantare europeana “gratuita”.

O formula intermediara, totusi de succes, au reprezentat-o programele combinate, cu bani rambursabili si nerambursabili in aceeasi schema de finantare. Trei astfel de linii de credit, active de cativa ani buni, s-au inchis in 2005. Este vorba de fonduri care s-au derulat prin intermediul Bancii Romanesti, CEC si Bancii Comerciale “Ion tiriac”. Din aceasta categorie, a creditelor care contin o parte nerambursabila, mai exista in prezent doua linii de finantare active la Banca Comerciala Romana. “Programele mai sunt valabile cel putin pana la sfarsitul acestui an”, transmit reprezentantii BCR.


Pana acum, peste 300 de firme au beneficiat de tipul de finantare amintit, prin intermediul acestei institutii. Fiind de tip revolving, fondurile se alimenteaza pe masura ce beneficiarii ramburseaza banii la BCR.


“Avantajele sunt ca am obtinut o suma ce nu mai trebuie returnata si ca dobanda este foarte mica. Dezavantaje: procedura de analiza a dosarului si evaluarile intermediare sunt greoaie”, spune Venera Cojocaru, administratoarea firmei Nova Cont Expert din Buzau. Cu banii obtinuti, 17.000 de euro din care 3.000 de euro nerambursabili, firma a realizat investitii intr-un centru modern de asistenta pentru IMM. “Trebuie sa fii extrem de tenace pana se aproba dosarul si primesti finantarea. Dureaza mult, si unele conditii nu sunt in favoarea beneficiarului, ca de exemplu cursul valutar”, explica Venera Cojocaru.


Evaluarea dosarelor este realizata de catre reprezentantii bancii si cei ai Agentiei de Dezvoltare Regionala si, asa cum spun solicitantii selectati, se realizeaza mai exigent decat in cazul unui credit obisnuit.


Panaila Chirea, asociata in cadrul firmei Medical Analysis SRL din Constanta, a obtinut 60.000 de euro credit si 11.250 de euro nerambursabili, prin intermediul aceluiasi program. Ea considera, de asemenea, ca analiza dosarului a durat foarte mult, dar spune ca a meritat efortul, finantarea concretizandu-se in amenajarea unui laborator modern de analize medicale.


Celalalt program administrat de catre BCR, care ofera maximum 75.000 de euro nerambursabili, este finantat prin fondul european MARR. Acesta este asemanator cu programul amintit, fiind creat insa special pentru IMM-urile din zonele afectate de inchiderea minelor, mai exact din judetele Gorj si Hunedoara.


In momentul incheierii acestor doua programe, va trebui ca micii intreprinzatori sa se descurce cu liniile clasice de creditare. Aceasta fiindca nu se stie daca oficialii europeni vor mai aproba si alte scheme de finantare asemanatoare. “Teoretic, exista posibilitatea asta, pentru programele Phare 2005 si 2006. Totul depinde de discutiile cu Comisia Europeana”, spune Razvan Cotovelea, coordonator national Phare. Daca nu, situatia va fi destul de delicata pentru intreprinzatorii din Romania, care se plang, in permanenta, de accesul dificil la credite.


Cauza acestor esecuri provine, potrivit consultantilor, de la firmele insele: “IMM-urile nu stiu sa se prezinte in fata reprezentantilor bancilor si, de cele mai multe ori, nu au un angajat specializat pe domeniul financiar”, spune Victor Capitanu, partener asociat la firma de consultanta financiara Rapid Finance SA. Acesta explica faptul ca, in decizia bancii de acordare sau respingere a creditului, conteaza cel mai mult proprietarul companiei solicitante. “Banca trebuie convinsa ca orice s-ar intampla, vei rambursa banii”, mai spune acesta. Desigur, este important si publicul tinta vizat de catre banci. Potrivit opiniei consultantului, lucrurile incep sa se miste in favoarea micilor intreprinzatori si in Romania: “bancile incep sa se orienteze catre finantarea IMM, semnalul fiind deschiderea mai multor sucursale in teritoriu. In cinci-sase ani, vom putea discuta de o reala oferta generoasa pentru IMM”, conchide Victor Capitanu.



“Deschiderea mai multor sucursale in teritoriu este semn ca bancile incep sa se orienteze catre finantarea IMM.

In cinci-sase ani, vom putea discuta despre o oferta generoasa pentru firmele mici si mijlocii.”


Victor Capitanu,
partener asociat la Rapid Finance





Programe de credit cu finantare europeana



Denumire program
Banca
Domeniu
Valoare maxima
Valoare nerambursabila
Zone
Phare 2000 – Linie de credit
BCR
investitii in productie si servicii
500.000 euro
75.000
25 de judete
Fondul MARR
BCR
investitii, capital circulant
400.000 euro
75.000
Gorj, Hunedoara
Facilitatea de finantare a IMM
Banca Transilvania
investitii noi, modernizare
125.000 euro
0
30 orase
Facilitatea de finantare a IMM
Alpha Bank
investitii noi, modernizare
125.000 euro
0
18 judete



In cadrul celor doua programe cu componenta nerambursabila, derulate prin BCR, au beneficiat de finantare cateva sute de intreprinzatori. Alte cateva sute de firme au primit finantare prin intermediul “Programului Phare de credite pentru IMM”, care a fost derulat prin intermdiul Bancii Romanesti, CEC si Bancii Comerciale “Ion tiriac”. Aceste trei linii de finantare s-au incheiat in luna februarie a acestui an.


Tot cu fonduri europene, dar de data aceasta rambursabile, se alimenteaza si programul “Facilitatea de finantare a IMM”, care se deruleaza prin intermediul Bancii Transilvania si Alpha Bank. Banii care ajung la firmele mici si mijlocii provin de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).


Potrivit reprezentantilor Alpha Bank, prin creditul “Alpha – BERD”, institutia a inceput extinderea in sectorul IMM-urilor, cu produse special destinate acestora. Valoarea maxima a unui astfel de credit este de 125.000 euro pentru un beneficiar, un IMM putand beneficia de cel mult doua credite BERD, simultane sau consecutive. Creditele se acorda pe o perioda de pana la cinci ani.
Detalii despre programele de finantare active pot fi obtinute de la orice sucursala a bancilor mentionate.

Sursa: BANCI, CAPITAL