Motivele nu sunt greu de ghicit. Daca la inceputul acestui an, dobanzile pentru persoane juridice, la titlurile de stat se situau in jurul a 70% pe an, in prezent acestea abia ating pragul de 50%. Cum in portofoliul majoritatii fondurilor mutuale, titlurile de stat reprezinta instrumentul investitional cu ponderea cea mai mare (datorita randamentului bun si gradului de risc scazut), faptul ca acestea au devenit mai putin atractive s-a reflectat in performantele inregistrate de fonduri in ultima perioada (afectate fiind in primul rand fondurile monetare, dar si cele cu plasamente preponderent pe piata monetara). In aceasta tendinta se inscriu si dobanzile bancare, luna martie gasind oferta bancilor (40-45% anual) in acelasi trend descrescator ca si pe cea a statului pentru titlurile emise.
Intr-o economie care functioneaza normal, reducerea dobanzilor ar trebui sa fie efectul si, in acelasi timp, semnalul unei evolutii pozitive a mediului social economic, chiar daca pentru fondurile deschise efectul poate insemna o reducere conjuncturala a performantelor. Teoretic, acestea din urma se pot reorienta spre alte tipuri investitionale pentru a compensa randamentul scazut la un moment dat.
In Romania insa, fluctuatiile dobanzilor pe piata monetara depind mai putin de performantele economiei si mai mult de politica bancii centrale si cea a Ministerului Finantelor. Pe de alta parte, in afara pietei monetare, oportunitatile investitionale cu risc scazut si lichiditate mare sunt extrem de limitate, ceea ce face destul de grea misiunea fondurilor mutuale, aceea de a oferi investitorilor randamente anuale performante in conditiile unei sigurante sporite a plasamentelor.
Cu toate aceste dificultati, fondurile continua sa atraga investitori. Conform raportului UNOPC (Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv) pe luna martie, la nivelul Uniunii numarul acestora a crescut cu 12,5% comparativ cu februarie. Valoarea activului net unitar (in crestere cu 9,2% fata de luna precedenta) s-a situat peste nivelul inflatiei (1,8% in martie) si a depasit devalorizarea leului fata de dolar (3,1%). Numarul titlurilor de participare a crescut si el cu 5,6%, in timp ce valoarea activului net a depasit 3.990 miliarde lei, inregistrand o crestere cu 12% fata de luna februarie.
Un nou competitor
pe piata fondurilor
De asemenea, numarul actorilor de pe piata a crescut in aceasta luna prin aparitia unui nou competitor, Fondul Oportunitati Nationale (FON), administrat de Vanguard Asset Management. Strategia de investitii a noului fond (care functioneaza efectiv din 2 martie 2000) vizeaza individualizarea acestuia sub forma unui fond financiar bancar, profilat pe instrumente de debit in conditii de risc cat mai scazut.” Politica de plasamente va fi orientata prioritar spre piata monetara interbancara si intr-un procentaj de cel mult 10% din active pe piata de capital”, declara Dan Marinescu, general manager, Vanguard Asset Management.
Promotional, cu ocazia lansarii, pana la 31 august 2000, comisioanele FON la rascumpararea titlurilor de participare sunt de 1% din valoarea acestora, daca retragerea se face in numerar, si de 0,35% daca retragerea se face prin virament bancar, intr-un cont la alegerea clientului. „Am adoptat o politica flexibila pentru retrageri mai mari de un miliard (valoare activ net), spune Dan Marinescu. Pentru aceste situatii comisionul este negociabil indiferent de durata de mentinere a investitiei”. Banca depozitara a FON este Banca Turco-Romana. Randamentul scazut de pe piata monetara a starnit in randul administratorilor de fonduri reactii diferite. „Pentru Capital Plus noi am incercat sa modificam structura portofoliului, pastrand totusi orientarea monetara a fondului”, opineaza Adrian Serbu, director Certinvest. In consecinta, o data cu reducerea plasamentelor in instrumente monetare, in structura activelor Capital Plus a crescut ponderea plasamentelor in efecte de comert ale societatilor comerciale (bilete la ordin), de la 8,59% la 24,06%; celalalt fond Tezaur, administrat de aceeasi societate, nu a inregistrat mutatii semnificative de portofoliu.
Pe de alta parte, o mare parte din societatile de administrare ale fondurilor prefera sa investeasca in continuare in titluri de stat, chiar cu riscul obtinerii unor performante mai scazute in aceasta perioada, in asteptarea relansarii pietei monetare si pentru a se mentine fondul in limitele unui grad scazut de risc. „Vom merge pe plasamente cu risc zero (titluri de stat) cel putin pana la sfarsitul acestui an, chiar daca in aceasta perioada dobanzile au scazut”, declara Adrian Radu, presedintele Gelsor Asset Management, administratorul FIG si FVG.     

Fondul Oportunitati Nationale
Societate de administrare – Vanguard Asset Management
Banca depozitara – Banca Turco-Romana
Comisioane de rascumparare:
– 1% din valoarea titlurilor rascumparate, daca retragerea se efectueaza in numerar, indiferent de perioada de detinere a titlurilor
– 0,35% din valoarea titlurilor rascumparate daca retragerea se efectueaza prin virament bancar intr-un cont al clientului, indiferent de perioada de detinere a titlurilor
– negociabil, pentru retrageri de peste un miliard activ net, indiferent de durata de detinere a investitiei.
Structura portofoliului la 10 aprilie:
– certificate de trezorerie – 52,37%
– depozite bancare – 47,63%
Valoare initiala, titlu de participare – 100.000 lei