Toate actiunile cu lichiditate mare au fost lovite de „epidemia” cresterilor spectaculoase. Timp de trei saptamani, pretul actiunilor cotate la prima categorie si al celor emise de SIF-uri a crescut, in medie, cu 40-50%. „Este efectul evenimentelor din ultima perioada”, sustine Gabriela Anghelache; presedintele CNVM face referire la faptul ca noul proiect de lege pentru piata de capital promoveaza o crestere a transparentei. „Posibila integrare in NATO, corelata cu imbunatatirea ratingului de tara, a adus capital strain la Bursa de Valori. Dar pe langa investitorii straini, exista si investitori romani care au cumparat foarte multe actiuni in ultimele saptamani”, afirma Gabriela Anghelache.
Aceste afirmatii sunt sustinute si de operatorii din Bursa. Brokerii considera ca exista mai multe argumente in favoarea investitiilor la Bursa in acest moment. Ei sustin ca multe titluri s-au tranzactionat sub o valoare reala de piata, doar pentru ca in Bursa nu intrau bani pentru achizitii de actiuni.
In plus, dobanzile la certificatele de trezorerie si la titlurile de stat nu mai acorda o dobanda satisfacatoare, comparativ cu posibilitatile de castig din investitiile in actiuni. „Titlurile cotate la bursa au, in general, un potential bun, care nu este valorificat pe masura. Orice posesor al unei actiuni SIF detine, indirect, actiuniin valoare de 20 de centi la banci , adica peste 6.000 lei. Este firesc ca valoarea actiunilor SIF sa cresca, pentru ca aceste titluri au avut, in ultimii doi ani, un randament comparabil cu cel al FNI”, sustine Adrian Manaila, directorul SVM-ului Elda Invest.
Cresterile spectaculoase ale preturilor actiunilor, pe fondul unor tranzactii zilnice de aproximativ un milion de dolari, au deschis drumul pentru tot felul de zvonuri. Astfel, unii operatori, putini la numar, au acuzat faptul ca intrarile de capital din ultima perioada reprezinta de fapt o spalare de bani. „Nu se justifica aceste achizitii la preturi atat de mari, decat daca cineva are interesul sa cumpere scump si sa vanda ieftin”, afirma un broker ce a preferat sa ramana anonim.
In luna martie, tranzactiile cele mai mari au fost realizate de Alpha Finance, Equity Invest si SIVM Broker. Despre clientii lor nu am putut afla insa prea multe, avand in vedere faptul ca regulamentele bursiere impun confidentialitatea. Totusi, operatorii cred ca pe piata actioneaza in prezent trei sau patru fonduri de investitii care au plasat fonduri venite din Statele Unite ale Americii.
Cat despre posibilitatea unor spalari de bani, atat Departamentul de supraveghere din cadrul BVB cat si conducerea CNVM resping categoric aceasta varianta. „Am cerut reprezentantilor Bursei sa verifice si sa ne comunice care sunt cauzele acestor cresteri. Am constatat ca toate tranzactiile sunt transparente, fie ca sunt facute de investitori romani, fie de fonduri de investitii straine. Argumentele lor sunt cele pe care deja vi le-am prezentat. Nu cred ca este ceva in neregula”, afirma presedintele CNVM.
Operatorii sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia actiunilor in perioada urmatoare. Brokerii se asteapta ca intrarile de capital sa mentina acest ritm pana in luna iunie. Ei spun ca fenomenul poate fi comparat cu cel din anul 1997, cand Bursa a crescut timp de cinci luni, pana la desfasurarea summitului NATO de la Madrid. Chiar daca vor fi simple speculatii, preturile vor fi tinute cel putin la nivelul din luna martie.     

Actiunile petrom au dat in clocot inainte de aga
Cele mai cautate actiuni in ultima saptamana

Compania emitenta    Valoarea tranzactiilor (mld. lei)    pret fata de 1 martie
SNP Petrom        69,2                    +78%
Banca Transilvania    22                    – 45%
SIF 5 Oltenia        15,6                    +50%
SIF2 Moldova        11,4                    +62%
BRD            10,2                    – 31%

top 10 svm
Topul SVM-urilor dupa valoarea tranzactionata in perioada 1 ianuarie – 31martie 2002 (mld. lei)

1. Alpha Finance Romania     175,76
2. SIVM Broker             126,01
3. Vanguard              93,92
4. ING Barings Securities     89,15
5. Transilvania Capital Invest      78,39
6. Equity Invest             77,25
7. IFB Finwest              76,01
8. Capital Securities         49,24
9. Elda Invest              42,68
10. Global Valori Mobiliare      37,00

 Pentru luna aprilie, topul nu era construit pana la inchiderea editiei.