Proiecte prin fonduri europene de la bănci

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că lucrează la un parteneriat cu Asociația Română a Băncilor.

Acest parteneriat va fi, de fapt, un act normativ care va permite băncilor să finanțeze fondurile europene.

„Lucrez acum cu Asociația Română a Băncilor la un parteneriat, care va fi până la urmă într-un act normativ, în care băncile să finanțeze fondurile europene”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în cadrul emisiunii ”Interviurile DCNews”.

Analistul politic Bogdan Chirieac a precizat că acest lucru ar fi o premieră.

Adrian Câciu
SURSA FOTO: Facebook, Adrian Câciu

Cum va funcționa finanțarea?

În vechiul sistem, proiectele erau evaluate, iar apoi aplicanții trebuiau să obțină un credit pentru a fi contractați.

El a spus că nu vrea ca aplicanții să fie obligați să obțină credite după ce sunt selectați.

În noul sistem, banca evaluează rapid aplicanții și oferă finanțare imediat după semnarea contractului.

Garanția pentru contract este oferită de statul român, care garantează că proiectul a trecut de toate evaluările necesare.

„Da, vă explic sistemul foarte pe scurt. În sistemul clasic depuneai un proiect, era evaluat și după care până la contractare trebuia să vii cu dovada că poți să finanțezi proiectul și te duceai să iei un credit. Eu nu vreau să te duci după ce ai fost selectat să mai iei un credit.

În momentul în care ai fost selectat în comisia aceea de evaluare, banca îți face analiza de solvabilitate, deci, este un criteriu de evaluare.

Și îți dă finanțare imediat cum ți-am semnat contractul.

Garanția acelui contract este statul român, eu, ca autoritate contractantă cât am semnat, am garantat că proiectul acela a trecut de toate elementele de evaluare”, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Adrian Câciu
Adrian Câciu/SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Banca este partea procesului de evaluare

Ministrul a mai spus că, în acest context, nu va mai fi nevoie de o altă bancă sau de un instrument financiar.

El spune că banca face parte din procesul de evaluare. Așadar, banii vor ajunge imediat la beneficiar.

Ministrul a mai spus că este vorba despre o relație tripartită care trebuie făcută printr-un act normativ cu o dobândă rezonabilă care să fie fixă.

„Nu mai trebuie să mai vină altcineva ulterior, o bancă sau un instrument financiar. Banca este partea procesului de evaluare și banii se primesc imediat.

Se trag împrumuturile de către beneficiar, își face proiectul, când vine cu decontul nu primește banii de la MIPE beneficiarul, îi primește banca, e rambursare credit.

Este o relație tripartită care trebuie făcută printr-un act normativ cu o dobândă rezonabilă care să fie fixă.

Deci, lucrurile acestea încă le discutăm astfel încât să venim cu un astfel de proiect”, a explicat ministrul Câciu.

Analistul politic Bogdan Chirieac a precizat că este vorba despre o evoluție. El a subliniat că, până acum, băncile nu finanțau.

Problema aceasta a fost întâlnită în proiectele de infrastructură.

„Nespecialiștii consideră probabil că e o cozerie asta, să bagi și banca. Nu, e o revoluție, fiindcă până acum băncile nu finanțau și asta era și problema în proiectele de infrastructură.

Trebuia să iei o companie, dau la întâmplare – din Austria, fiindcă banca austriacă de la București îi dădea scrisoare de garanție bancară doar companiei austriece, nu firmei în România, despre asta este vorba.

Acum, firma din România cu banca – și banca poate câștiga bine din acest aspect, că banca trebuie să câștige”, a precizat analistul politic Bogdan Chirieac.

Crește gradul de intermediere financiară

Mai mult, ministrul MIPE  a mai precizat că gradul intermedierii financiare se va majora.

El mai spune că gradul de intermediere financiară este scăzut pentru că, în general, este rulajul curent al oricărei companii.

El spune că este vorba, aici, despre credite, investiții și angajamente. Acestea duc la creșterea gradului de intermedie financiară.

Adrian Câciu a mai spus că atunci când crește gradul de intermediere financiară, crește și gradul de capitalizare a băncilor.

„Crește gradul de intermediere financiară. Ne plângem că avem un grad de intermediere financiară scăzut. De ce? Pentru că în general este fondul de rulment, cum îi zicem, rulajul curent al oricărei companii.

Aici discutăm de credite, discutăm de investiții, discutăm de angajamente și atunci crește și gradul de intermedie financiară.

Când crește gradul de intermediere financiară, crește gradul de capitalizare a băncilor. De ce? Mare parte din băncile din România sunt sucursale ale unor bănci mari. Dacă ele arată o plajă de investiții, automat primesc și bani din afară”, a mai explicat Câciu.