Fondul Suveran de Investiţii va fi condus de un Consiliu de Supraveghere care va fi format din nouă membrii. Aceştia vor fi numiţi prin hotărâre de Guvern, iar criteriul apartenenţei la un partid politic nu va fi unul eliminatoriu. Consiliul de Supraveghere va numi directoratul fondului suveran, care va fi format din şapte membri. Acestea sunt câteva din prevederile proiectului de lege care defineşte felul în care va fi înfiinţat şi cum va funcţiona Fondul Suveran de Investiţii, potrivit Ministerului de Finanţe.

Consiliul de Supraveghere va răspunde în faţa acţionarului, prin ministerul de Finanţe. Strategia de investiţii, care rămâne exclusiv la latitudinea fondului, vor decide cât şi cum vor fi acordaţi, pentru capitalizare, banii din privatizări de la bugetul de stat. Mai mult, orice inten’ie de finanțare (credit) va trebui aprbată de acţionar. „Fondul va avea scop comercial, respectiv să facă profit”, a declarat secretarul de stat din cadrul MFP, Enache Jiru. Libertatea investiţională va fi a conducerii fondului. Respctiv membrii consiliului de supraveghere vor decide ce investiţii se vor face.

De asemenea, Fondul va putea vinde pachete de acţiuni ale celor 27 de companii pe care le va avea în administrare, fără ca statul sp piardă statutuld e acţionar majoritar.

De asemenea, Fondul poate cumpăra acţiuni pe bursă la companii private autohtone sau străine. De asemenea, în cadrul celor 27 de companii, Fondul va putea decide cum poate optimiza profiturile şi cheltuielile, inclusiv va putea decide dacă e nevoie de disponibilizări.

Toate dividendele celor 27 de companii nu vor mai fi virate în bugetul de stat, ci în bugetul fondului. Asta înseamnă, o gaură la buget, de 2 miliarde de lei pe an. Valoarea deţinerilor statului, conform capitalurilor proprii din 2015 (valoare nominală) este de 45 de miliarde de lei.

Proiectul de lege trebuie aprobat de către Eurostat. De asemenea, Guvernul intenţionează ca acest proiect să ajungă în Parlament în luna septembrie, însă această dată este puţin probabilă în condiţiile în care răspunsul de la Eurostat durează cel puţin 30 de zile. Eurostat trebuie să acorde Guvernului aprobarea să treaca din administrarea bugetară a statului companiile de stat vizate, în administrarea privată a fondului.