Dupa un sir lung de amanari, schimbarea conducerii fondului risca sa provoace o noua intarziere a listarii pe Bursa si a numirii administratorului

Intr-un moment in care lucrurile pareau sa fi intrat in linie dreapta pentru listarea la Bursa a Fondului Proprietatea si, mai ales, pentru selectarea Fund Managerului, ministrul Finantelor Publice a facut o schimbare care ar putea sa mai intarzie acest proces cu cateva luni.




Schimbarea conducerii fondului a venit intr-un moment ciudat, exact in perioada in care se depuneau scrisorile de intentie de catre cei interesati sa administreze cele patru miliarde din portofoliu. Mai mult, la data de 16 mai, urma sa aiba loc, la Londra, si o prezentare a fondului, pentru candidatii la pozitia de administrator si, mai ales, pentru potentialii investitori, prezentare amanata in cele din urma, in buna traditie romaneasca.
“Prezentarea de la Londra era importanta mai ales ca vizibilitate”, afirma fostul presedinte al fondului, Nicolae Ivan. “Era un bun moment pentru a imbunatati imaginea Romaniei in mediul financiar international, avand in vedere si suprapunerea cu raportul de tara”, explica el.


Amanarea respectivului eveniment nu este, insa, nici pe departe la fel de importanta ca intarzierea intregului proces de punere pe picioare a fondului. Perioada in care un asemenea demers ar mai atrage atentia pietei de capital internationale este una scurta (dupa 1 iulie investitorii se gandesc deja mai mult la vacanta decat la Fondul Proprietatea), iar acomodarea noilor membri ai consiliului de supraveghere cu situatia va dura si ea ceva timp.

Reprezentantii fondului sunt, insa, optimisti si asigura ca procesul va merge mai departe asa cum s-a stabilit, cel putin in ceea ce priveste selectarea administratorului. “Incercam sa respectam agenda stabilita”, afirma Cristina Stihi, director de comunicare in cadrul Fondului Proprietatea. “Nu vrem sa cream anxietati, cu atat mai mult cu cat am iesit in public cu declaratii care contineau termene precise. Selectia administratorului va avea loc asa cum era programat, pana la mijlocul lunii iunie”, asigura ea. In ceea ce priveste cotarea la BVB, este nevoie mai intai ca membrii noului consiliu de supraveghere sa-si ia in primire oficial functiile, pentru a se discuta despre acest lucru.
In alta ordine de idei, numarul de companii interesate de administrarea activelor Fondului Proprietatea s-a oprit la 31, cea mai mare parte dintre ele numarandu-se printre cele mai prestigioase societati de asset management din lume.


Cele 31 de companii sunt: PIMCO Europe Ltd, Richmond Asset Management, Clariden Bank, UBS AG, Julius Baer Investment Management LLC, Strategic Invesment Group, East Capital, Goldman Sachs, Euclid Infotech Pvt Ltd (EIPL), HBSC, UNION BANCAIRE PRIV