Acționarul minoritar Fondul Proprietatea a estimat Hidroelectrica la 57 miliarde de lei, echivalentul a 11,5 miliarde de euro, se arată în cel mai recent raport de evaluare pentru luna aprilie. Raportul, publicat vineri la bursă, arată o creștere de 7,3 miliarde de lei, echivalentul a 1,4 miliarde de euro față de evaluarea din luna martie a acestui an.

Cel mai mare producător de energie electrică din România, dar și cea mai mare companie de stat, a fost evaluată pe baza calculelor efectuate de KPMG şi prin prisma deţinerii de 20%, s-a majorat cu 15% în doar o lună. Evaluarea arată că Hidroelectrica a obținut 6,7 miliarde de lei venituri și 3,1 miliarde de lei profit net, însă și are un multiplu de 8,5 ori venituri și unul de 18 ori profitul.

“Pentru calculul valorii activului net la data de 30 aprilie 2022 pentru Fondul Proprietatea SA, metoda de evaluare utilizată pentru evaluarea investiţiei prezentată mai jos a rămas aceeaşi, respectiv Valoare justă (Valoare pe baza raportului de evaluare)/acţiune, dar valoarea a fost actualizată pa baza celor mai recente informaţii financiare, celui mai recent multiplul de EBITDA derivat din analiza companiilor comparabile cotate pe piaţa de capital şi celei mai recente estimări a discountului pentru lipsa lichidităţii (DLOM)”, se arată în raportul FP.

Cum s-a realizat metoda de evaluare

Metoda de evaluare pentru Hidroelectrica este realizată prin aplicarea metodei de piaţă bazată pe multiplul de EBITDA derivat din analiza companiilor comparabile cotate pe piaţa de capital, actualizată cu cel mai recent discount estimat conform aprobării acţionarilor pentru listarea companiei la bursă.

Pe 28 aprilie 2022 Ministerul Energiei – în calitate de acţionar majoritar, şi Fondul Proprietatea, acţionar cu 20%, au aprobat ca Hidroelectrica – cel mai mare producător de energie electrică din România, să repartizeze 3,8 miliarde de lei sub formă de dividende. Astfel statul român va lua 3 mld. lei iar FP circa 800 mil. lei.

Ministerul Energiei a fost de acord cu propunerea Hidroelectrica de a distribui 2,8 miliarde de lei din profitul pe 2021 dar a votat şi solicitarea prin care FP cerea 1 mld. lei din rezerve.

Dividende speciale ale Hidroelectrica vor fi plătite până la 30 septembrie 2022.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al României, fiind de altfel şi cea mai profitabilă companie de stat, şi-a bugetat pentru 2022 venituri totale de 7,4 miliarde de lei, în urcare cu 11% faţă de cele realizate în 2021, în timp ce profitul net este estimat la 2,9 mld. lei, minus 8% faţă de cel de 3,16 mld. lei din 2021.​