Solicitarea a fost formulată de către preşedintele federaţiei, Viorel Matei, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu misiunea de audit a Curţii Europene de Conturi privind buna gestiune financiarǎ a schemei de platǎ unicǎ pe suprafaţǎ (SAPS) în România.
„La ora actuală României îi sunt alocate subvenţii pentru 8,7 milioane de hectare, în contextul în care suprafaţa agricola a ţării este de 14,7 milioane de hectare, ceea ce reprezintă o inechitate. Am cerut, astfel, ca suprafaţa beneficiară de subvenţii să fie majorată la minim 10,2 milioane de hectare, iar semnalele primite sunt încurajatoare”, a declarat Viorel Matei.
În plus, reprezentanţii agricultorilor se opun introducerii unei limitări în ceea ce priveşte suprafaţa eligibilă la plată deţinută de către un producător agricol.
“În România există ferme a căror suprafaţă variază de la 50 la 10.000 de hectare şi ne-am declarat împotriva unei eventuale limitări, care să prevadă, spre exemplu, acordarea de subvenţii pentru o suprafaţă de maxim 1.000 de hectare pe fermă. Acest lucru se discută la nivelul Comisiei Europene, iar pe noi ne-ar dezavantaja foarte mult pentru că avem potenţial de creştere în agricultură, în timp ce unele statele occidentale l-au atins deja”, a mai arătat Matei.