Potrivit șefului său, Jaewoo Lee, creșterea pensiilor și a salariilor în sectorul public este o măsură care va ajuta la gestionarea crizei. Cu toate acestea, pașii următori ar trebui să se concentreze mai mult asupra celor mai afectate grupuri și sectoare ale economiei, a recomandat Lee, conform segabg.com

Recomandările transmise de FMI

De îndată ce criza se încheie, FMI recomandă guvernului să reducă cheltuielile și să intensifice eforturile de colectare a impozitelor, astfel încât să treacă la bugete echilibrate.

„Creșterea pensiilor și a salariilor în sectorul public nu este o măsură temporară, este o decizie pe termen mediu, care trebuie să aibă și dimensiunea sa fiscală, dacă ne-am fi aflat în circumstanțe normale. Doar că situația actuală nu este normală, fapt pentru care se poate găsi argumentul că o astfel de măsură ar putea aștepta un an sau doi.

Pe termen mediu, când pandemia va fi trecut deja și când redresarea economică este puternică, va fi necesară consolidarea fiscală pentru a atinge deficitul, care este de așteptat să fie de 1,8% în 2023. „Pe termen mediu, acest nivel ar trebui redus la zero”, a declarat Jaewoo Lee pentru postul public de radio de la Sofia.

FMI a raportat, de asemenea, că ani de politică fiscală prudentă au permis Bulgariei să își sprijine sistemul de sănătate, oamenii și afacerile.

Potrivit Fondului, cheltuielile mai mari în sfera socială pentru anul viitor ar fi benefice, dar este necesară o reformă cuprinzătoare în sfera socială. Trebuie și investiți mai mulți bani în sectorul educației.

Fondul a menționat că este posibil ca actuala criză a coronavirusului să crească creditele neperformante din Bulgaria. Potrivit șefului misiunii din Bulgaria, este însă important acum să menținem fluxul de împrumuturi în economie și, dacă este necesar, tampoanele de capital ale băncilor pot fi reduse. Probabil că FMI își va revizui prognoza pentru creșterea economică a Bulgariei. Motivul este creșterea bruscă a numărului de cazuri de COVID-19 în țară în ultimele săptămâni.

„Ne așteptăm ca șomajul să crească, dar, datorită sprijinului puternic cu măsuri, nu foarte brusc. Ne așteptăm ca deficitul fiscal să fie mai mic decât cel planificat, parțial ca urmare a îndeplinirii stabile a veniturilor, iar soldul contului curent ar trebui să rămână în excedent”, a arătat misiunea FMI. În luna octombrie, FMI prognozează că șomajul va ajunge la 5,6% la sfîrșitul acestui an, iar PIB-ul va scădea cu 4%.