Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că în exerciţiul financiar care s-a încheiat la 30 aprilie 2010 a realizat un profit net de 5,1 miliarde dolari de pe urma vânzării de aur din rezervele sale, informează un comunicat de presă al instituţiei financiare.

Vânzările de aur sunt doar o parte din sursele de venit ale FMI. „Venitul net pentru anul financiar 2010 va include şi profituri estimate la aproximativ 3,5 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (DST), respectiv 5,1 miliarde de dolari, din vânzarea de aur”, potrivit FMI.

În estimările de la mijlocul anului financiar 2010, FMI prognoza că vânzările de aur îi vor aduce un profit de 3,25 miliarde DST. În prezent aceste estimări au fost majorate la 3,5 miliarde DST.

DST (drepturi speciale de tragere), instrument financiar creat de FMI în 1969, ca supliment la rezervele oficiale deja existente ale ţărilor membre, reprezintă o unitate de cont a FMI a cărui valoare este calculată zilnic, pe baza unei medii ponderate a principalelor valute a lumii (dolar, lira sterlină, yen japonez şi euro).

În perioada octombrie-noiembrie 2009 Fondul Monetar Internaţional a vândut o cantitate de 212 tone de aur. Din această cantitate totală, Banca centrală a Indiei a achiziţionat o cantitate de 200 de tone la un cost estimat la 6,7 miliarde de dolari.

„Vânzările de aur sunt un element central al noului model de venituri al Fondului, care va permite creşterea resurselor disponibile pentru acordarea de credite ţărilor cu venituri scăzute”, a precizat FMI.

De asemenea, FMI se aşteaptă să raporteze un profit operaţional net de 365 milioane DST (aproximativ 534 milioane de dolari) pentru exerciţiul financiar 2010, în creştere faţă de estimările anterioare care mizau pe un profit operaţional de 290 milioane DST (aproximativ 424 milioane de dolari).

SURSA: Agerpres