Economia Rusiei va crește rapid anul acesta

Este de așteptat ca economia Rusiei să crească cu 3,2% în 2024, a precizat FMI în cea mai recentă ediție a World Economic Outlook publicată marți, depășind ratele de creștere prognozate pentru SUA (2,7%), Marea Britanie (0,5%), Germania (0,2%) și Franța (0,7%), transmite CNBC.

Rusia spune că sancțiunile occidentale asupra industriilor sale critice au făcut-o mai autosuficientă, iar consumul și investițiile interne rămân rezistente. Între timp, continuarea exporturilor de petrol și de mărfuri către țări precum India și China, precum și presupusa evitare a sancțiunilor și prețurile ridicate ale petrolului i-au permis să mențină venituri robuste.

Complexul militar-industrial al Rusiei s-a extins, de asemenea, în mod semnificativ în timpul războiului, deoarece cheltuielile pentru apărare și producția au explodat. Pe scurt, Rusia s-a adaptat la o „nouă normalitate” pe măsură ce economia sa a fost pusă pe picior de război.

Creșterea economică se va tempera în 2025

Cu toate acestea, FMI a prezis că această creștere economică a Rusiei se va tempera în 2025, scăzând până la 1,8% „pe măsură ce efectele investițiilor ridicate și ale consumului privat robust, susținute de creșterea salariilor pe o piață a forței de muncă restrânsă, se estompează”.

FMI include SUA, Marea Britanie, cele mai mari economii din zona euro, Canada și Japonia în categoria de economii avansate. Rusia, China și India rămân în categoriile „emergente și în curs de dezvoltare” din Europa, respectiv Asia.

Șeful FMI a declarat în februarie pentru CNBC că economia rusă se confruntă în continuare cu turbulențe negative semnificative, în ciuda previziunilor optimiste ale Fondului pentru această țară.

„Ceea ce ne spun datele privind creșterea este că aceasta e o economie de război în care statul – care, să ne amintim, avea un tampon foarte important, construit în urma a mulți ani de disciplină fiscală – investește în această economie de război”, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva în cadrul World Governments Summit din Dubai, în februarie.

„Dacă vă uitați la Rusia, astăzi, producția crește, pentru armată și consumul scade. Cam așa arăta Uniunea Sovietică. Un nivel ridicat de producție, un nivel scăzut de consum”, a mai precizat ea.

Kristalina Georgieva a spus că, în opinia sa, economia rusă se confruntă, de asemenea, cu provocări legate de un exod al muncitorilor calificați și „din cauza accesului redus la tehnologie care vine odată cu … sancțiunile”.

Rusia
SURSA FOTO: Dreamstime

Guvernatorul Băncii Naționale a Rusiei, optimist privind inflația

Guvernatorul Băncii Naționale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat în 8 aprilie în fața legislatorilor din Duma de Stat că producția din țară este limitată de lipsa de muncitori, potrivit Reuters. El a menționat totuși că economia Rusiei continuă să crească într-un ritm impresionant.

Săptămâna trecută, Nabiullina a emis, de asemenea, o notă de optimism cu privire la rata inflației din Rusia (de 7,7% în martie), spunând că ea crede că vârful a trecut, deși este prea devreme pentru a începe să reducă ratele.

Se așteaptă ca banca centrală a Rusiei să mențină dobânda cheie la 16% la următoarea ședință de stabilire a ratei dobânzii, care va avea loc la 26 aprilie, potrivit unui sondaj Reuters realizat luna trecută. Analiștii se așteaptă ca ratele să se situeze la 12,5% până la sfârșitul anului 2024, cu mult peste ținta de inflație a băncii centrale de 4%.

Aflat la începutul celui de-al cincilea mandat, președintele rus Vladimir Putin a promis că va crește standardele de viață în Rusia, prin creșterea cheltuielilor pentru educație, sănătate și infrastructură publică. De asemenea, el a semnalat că vor crește taxele pentru companiile mari și persoanele fizice mai bogate.