Vulnerabilităţile din statele din Europa Centrală şi de Est s-au acumulat într-o perioadă mai lungă de timp, însă, pentru ajunge la criză, a fost nevoie de o combinaţie neobişnuită de şocuri externe şi de politici greşite a declarat ieri, Marek Belka (foto), director al departamentul european al FMI, în cadrul unei întâlniri a ministrilor de Finanţe din zona euro.

 

Oficialul FMI a precizat că în 2008-2009, trei ţări membre UE – Ungaria, Letonia şi România – riscau o criză a balanţei de plăţi atât de gravă, încât aveau nevoie de sprijin internaţional, în timp ce Polonia a apelat la finanţare de la FMI pentru a avea o plasă de siguranţă pentru accesul la lichidităţi.

 

Între greşelile de politică, Belka a menţionat ignorarea slăbiciunilor din sectorul financiar, anii întregi de răspunsuri fiscale neadecvate la problema  fluxurilor financiare şi lipsa reformelor structurale. Declaraţiile sale vin în contextul în care, şi oficialii BERD, ai Băncii Mondiale au anunţat că vor să implementeze măsuri pentru “a dezvăţa regiunea de creditul în valută”, iar conducătorii FMI iau în calcul introducerea unei taxe de tip Tobin pe fluxurile de capital internaţionale.

 

În cazul României, nivelul ridicat al deficitului de cont curent şi ponderea mare a datoriei externe pe termen scurt (provenind în mare parte din liniile de finanţare prin care băncile comerciale acordau credite în valută), ridicau cele mai mari semne de întrebare.

 

În ceea ce priveşte programele de finanţare, şeful FMI pe Europa a precizat că Fondul a învăţat lecţii din trecut: “Una din acestea este că un program de ieşire din criză nu poate rezolva toate problemele dintr-o ţară. Recunoaşterea acestui fapt şi regândirea condiţionalităţilor ne-au permis să croim noile programe, inclusiv cele din Europa Centrală şi de Est, pe probleme macro critice, lăsând reformele structurale să vină în continuarea procesului de reformă”.  În acest context, oficialul FMI a avertizat “ în unele ţări, printre care România şi Letonia, succesul implementării programelor şi evitarea unei oboseli în realizarea reformelor ar trebui să fie cele mai importante obiective”.

 

Fondul Monetar Internaţional a semnat un acord pentru împrumutarea României cu 12,95 miliarde de dolari. Suma va fi eliberată în opt tranşe, condiţionate de realizarea unor obiective: praguri privind deficitul bugetar, reducerea cheltuielilor salariale din sectorul bugetar, adoptarea legii responsabilităţii fiscale.