Cu spectrul moțiunii de cenzură anunțate de cei de la PSD deasupra capului și în lipsa răspunsului lui Marcel Ciolacu privind o dezbatere comună, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a prezentat joi pe Facebook modul în care a distribuit fondurile publice către economie și societate.

Cîțu încearcă astfel să răspundă acuzelor privind îndatorare excesivă a Finanțelor pe care a realizat-o în timpul mandatului său, fără ca influența banilor împrumutați să se facă resimțită în mod decisiv în economie.

”Transparență și profesionalism!

În primele 7 luni de zile MFP a injectat sume RECORD în economie. Sume care au fost direcționate în prima faza în TOATĂ economia iar de la începutul stării de alertă către domeniile unde vor avea cel mai mare impact și randament.

Am adoptat o politică fiscală anticiclică, poate pentru prima oara în istorie, și se vede. Acest lucru nu-l poate nega nimeni.”, a scris Florin Cîțu joi pe Facebook.

”Cea mai mare sumă din ultimii 10 ani pentru investiții”

”Câteva exemple:

– 12.5 miliarde lei în urma amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei (acești bani sunt la companii încă din martie 2020) + 250 milioane lei bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor
– 20 miliarde lei investiții (cea mai mare sumă din ultimii 10 ani)!!!
– 24 miliarde medicamente și echipamente sanitare
– 6.56 miliarde lei plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19
– 4 miliarde lei plata șomaj tehnic (urmează aproximativ 4 miliarde lei pentru plata a 41.5% din salariul angajaților care au fost în șomaj tehnic)
– 3 miliarde lei mai mult decât anul trecut rambursare TVA (în condiții de criza economica, resurse vitale care rămân la companii )
– 2.4 miliarde lei decontări concedii medicale (resurse care ajung imediat la companii și sunt vitale în perioada de criza economica)
– Sănătate 30 de miliarde lei
– Învățământ 20 miliarde lei”, a continuat Ministrul de Finanțe.

”PSD – un risc major pentru stabilitatea economică”

”Continuăm în același ritm pentru restul anului. Este singura soluție pentru a ne asigura că economia iese din această perioadă de criză cu factorii de producție aproape nemodificați.

Totuși, există riscuri și politica fiscală trebuie ajutată. Pe de-o parte, așa cum avertizează agențiile de rating (așa cum am tot avertizat și eu) majoritatea socialistă din Parlamentul României reprezintă un risc major pentru stabilitatea economică.

Propunerile de creșterea chetluielilor PERMANENTE fără niciun fel de sursa de finanțare creează probleme de finanțare pentru tot bugetul. Pe de alta parte, este nevoie de dobânzi reale zero sau negative care să susțină efortul politicii fiscale.

Pentru a elimina riscul destabilizării economiei care vine din Parlamentul României, reiterez Invitația mea pentru președintele PSD. Sper în continuare că poate să se ridice deasupra intereselor de partid și să pună mai presus de orice interesul românilor.”, a mai arătat Cîțu.