„Moţiunea de cenzură se va vota luni – 31 august! Guvernul Orban trebuie să plece!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Intervenția lui Sorin Grindeanu

De asemenea, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a scris pe Facebook că „moţiunea de cenzură va pune stop unei guvernări haotice şi dezinteresate total de problemele oamenilor”.

„Jaful şi incompetenţa trebuie oprite! O guvernare căreia i se pare normal ca şefii poliţiei să se întâlnească cu interlopii, dar anormal să asigure măşti pentru profesori şi elevi trebuie să plece! O guvernare care are grija doar de propriile buzunare, dar nu este îngrijorată deloc de scăderea nivelului de trai al populaţiei trebuie să plece! În locul Guvernului Orban, trebuie să vină o echipă capabilă să gestioneze criza sanitară, să deschidă şcolile în siguranţă, să respecte legislaţia ţării şi să sprijine în mod real mediul de afaceri românesc!”, a transmis Grindeanu.

Ce susțin semnatarii

„Prezenta moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban 2 reprezintă soluţia raţională, logică şi politică pentru a opri prăbuşirea României într-o criză economică şi socială profundă, cu efecte negative incalculabile asupra populaţiei. ‘Pas cu pas’, Guvernul Orban 2 a eşuat lamentabil în gestionarea pandemiei şi a economiei. România merge într-o direcţie profund greşită. În fiecare zi cu acest Guvern în funcţie, ţara se îndreaptă cu paşi repezi spre recesiune, austeritate şi spre sărăcirea severă a populaţiei”, susţin semnatarii.

Conform documentului, reprezentanţii Guvernului „şi-au pierdut iremediabil credibilitatea” prin modul în care au gestionat pandemia de coronavirus

„Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca şi cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască şi fără distanţare în clădirea Guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitaţi şi interlopi. Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetăţenilor! Au nesocotit toate recomandările epidemiologilor! S-au purtat ca şi cum s-ar fi aflat deasupra legii şi a coronavirusului! Au sfidat un întreg popor, pe care l-au forţat să respecte reguli şi restricţii, pe care ei înşişi le-au călcat în picioare fără nicio jenă!”, este scris în moţiune.

În opinia semnatarilor, „Guvernul Orban a încercat să controleze pandemia într-un mod arogant, folosind aproape exclusiv mijloacele coercitive, miliţieneşti: ameninţări, carantină forţată, amenzi uriaşe, interdicţii dure, restricţii nemăsurate şi exprimări răstite, jignitoare la adresa populaţiei”.