Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a contrazis miercuri estimările FMI privind contracția economică din România și a punctat că acestea sunt diferite de cele făcute de Guvern, însă estimările privind revenirea economică sunt la fel.

„Am vazut estimarile FMI pentru regiunea noastra, chiar si acolo se vede o revenire in V. Da, exista diferenta la contractie. Noi spunem cu aproape 2%, altii spun cu putin mai mult. Dar nu exista diferenta intre cum isi va reveni economia”, a zis Florin Cîțu.

Ce a estimat Fondul Monetar Internațional

Dacă în luna octombrie a anului trecut, FMI estima că România va înregistra în 2020 un avans de 3,5%, conform noilor previziuni instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca economia românească să înregistreze o contracţie de 5% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra un avans de 3,9%.

Noile estimări ale FMI sunt mult mai pesimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care săptămâna trecută prognoza că România va înregistra o creştere economică de 0,3% în 2020, faţă de un avans de 3,8% cât estima în urmă cu trei luni. Banca Mondială mizează şi ea pe o revenire până la 4,4% în 2021.

Pe de altă parte, noile previziuni ale FMI mai arată şi o creştere explozivă a ratei şomajului în România, de la 3,9% în 2019 până la 10,1% în 2020, pentru ca în 2021 să se reducă la 6%.

Totodată, FMI şi-a revizuit şi estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România în acest an, până la 5,5% din PIB, în condiţiile în care în toamnă prognoza un deficit de cont curent de 5,2% din PIB. Nivelul deficitului de cont curent se va reduce uşor, la 4,7% în 2021.

Nu în ultimul rând, Fondul consideră că toate ţările europene pot şi trebuie să reacţioneze „în forţă” la criza economică declanşată de pandemia de coronavirus, susţinând eforturile guvernelor din regiune de a majora cheltuieile, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.