Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat miercuri că a solicitat Comisiei Europene modificarea regulamentului pentru a permite fermierilor să achiziționeze animale cu o subvenție de 70% din partea Uniunii Europene și o contribuție de 30% din partea beneficiarului. Aceasta propunere este o premieră pentru România de la aderarea sa la Uniunea Europeană.

Florin Barbu a solicitat Comisiei Europene modificarea regulamentului privind fermierii

Ministrul Florin Barbu a explicat că pe data de 27 a solicitat Comisiei Europene modificarea regulamentului, astfel încât fermierii să poată primi subvenții pentru achiziționarea de animale. Conform noilor reglementări propuse, fermierii ar putea achiziționa efective de animale cu un sprijin financiar de 70% din partea Uniunii Europene și 30% din contribuția proprie.

„Lucrul acesta înseamnă că fermierii vor putea să își achiziționeze un efectiv de animale cu 70% subvenţie de la Uniunea Europeană şi 30% contribuţia beneficiarului”, a spus ministrul la Prima News.

Ministrul Agriculturii a subliniat că, de la aderarea României la Uniunea Europeană, nu s-a mai întâmplat o astfel de inițiativă și și-a exprimat încrederea că va reuși să modifice regulamentul, așa cum a reușit să obțină modificări pentru ca fermierii să nu mai lase terenurile în pârloagă.

Florin Barbu a detaliat și programul amplu pe care Ministerul Agriculturii îl are în vedere pentru următorii ani, care include:

  • Achiziționarea a 100.000 de junici în sectorul zootehnic, pentru vaca de lapte și de carne.
  • Achiziționarea a 165.000 de scroafe pentru reproducție.
  • Creșterea efectivului de ovine cu un milion pe an.
fonduri europene
Sursa: Dreamstime

Fermierii primesc săptămâna aceasta subvenții importante

Fermierii din România se pregătesc să primească subvenții importante în conturile bancare în această săptămână, după ce Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat sumele destinate acestora. Plățile fac parte dintr-un ajutor destinat atât sectorului vegetal, în contextul crizei generate de conflictul din Ucraina, cât și sectoarelor suin și avicol.

Potrivit unui anunț făcut de directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, aproximativ 25 de milioane de lei vor fi distribuiți fermierilor din județul Mureș, cu beneficiarii variind de la persoane fizice la diverse forme de organizare juridică.

Ajutorul de stat, în valoare de 100 de euro pe hectar, se adresează celor care au cultivat grâu, rapiță și orz în toamna anului 2022 și care au depus cererea de plată în 2023.

De asemenea, sunt în curs de autorizare și plățile pentru subvențiile care se achită crescătorilor de animale, inclusiv pentru ANTZ 7 lapte și ANTZ 8 bovine de carne, cu speranța că fondurile vor fi disponibile în conturile fermierilor până la finalul săptămânii, transmite agrointel.ro.