Ministrul Agriculturii a exprimat că România cere o separare clară între producția ecologică și cea convențională în ceea ce privește tehnologiile genomice (NGT). Florin Barbu a arătat că această decizie a fost luată în urma eșecului propunerii de regulament în cadrul votului din Consiliul de miniștri AgriFish.

Ministrul Agriculturii a reiterat că va persista în protejarea intereselor fermierilor și procesatorilor din România, precum și în garantarea sănătății populației. Această declarație a avut loc în urma eșecului propunerii de regulament privind noile tehnologii genomice în cadrul votului Consiliului de miniștri AgriFish de astăzi.

România nu sprijină propunerea în forma actuală

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a afirmat că România nu sprijină propunerea de regulament în forma sa actuală. El a spus că țara noastră a solicitat separarea completă a producției ecologice și a celei convenționale în ceea ce privește tehnologiile genomice (NGT1).

El a menționat că, din perspectiva României, următoarele aspecte nu sunt negociabile:

  • Separarea completă a culturilor și produselor convenționale și ecologice de tehnologiile genomice (NGT1).
  • Asigurarea trasabilității și etichetării acestora până la capătul lanțului alimentar.
  • Realizarea analizelor de risc pentru fiecare plantă NGT în ceea ce privește impactul asupra sănătății umane, animalelor și mediului, prioritatea fiind garantarea sănătății.
  • Obținerea acceptării echivalării tehnologiilor genomice (NGT1) din partea statelor terțe care sunt parteneri vechi de export pentru România, cum ar fi Turcia, Orientul Mijlociu și Nordul Africii.

Aceste declarații au fost făcute de Florin Barbu, ministrul Agriculturii, pe pagina sa de Facebook.

Introducerea tehnologiilor genomic, doar în anumite condiții

De asemenea, ministrul a precizat că România sprijină introducerea tehnologiilor genomice (NGT1) cu anumite condiții esențiale. Este vorba de protejarea și separarea completă a culturilor și produselor convenționale și ecologice de tehnologiile genomice (NGT1).

O altă condiție este legată de cerința ca etichetarea să fie explicită. Acest lucru se dorește pentru a asigura o informare corespunzătoare a cetățenilor.

Florin Barbu a evidențiat necesitatea unor analize de laborator finanțate de către Comisia Europeană pentru fiecare plantă NGT1. Este un demers necesar având în vedere sănătatea populației și protejarea mediului ca priorități principale.

Florin Barbu spune că munca fermierilor nu este de negociat

Ministrul a menționat că România a avut alături țări importante. Pe listă s-au aflat Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria și Slovenia. Acestea au exprimat voturi împotrivă. Bulgaria și Germania, în schimb, s-au abținut.

Florin Barbu a ținut să adreseze mulțumiri asociațiilor de fermieri și procesatori. El a apreciat și poziția celor care au înțeles și au susținut în totalitate abordarea României. Ministrul a subliniat faptul că siguranța alimentară a României și munca fermierilor români nu sunt subiecte negociabile. Conform acestuia, există o responsabilitate în a-i proteja pe ai noștri.