ANPC i-a luat în colimator pe furnizorii de fructe și legume

Comisarii ANPC au luat la controlat furnizorii de legume şi fructe, de câteva zile. Până acum au fost date amenzi în valoare de 140.000 de lei. Au fost oprite temporar de la comercializare două tone de fructe, până la remedierea deficienţelor de informare privind originea sau denumirea acestora.

ANPC a transmis, vineri, că reprezentanţii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Bucureşti-Ilfov au început derularea unor controale. Cu această ocazie se verificări despre corectitudinea informaţiilor privind originea/denumirea fructelor şi legumelor comercializate.

În zilele 28 şi 29 noiembrie, au fost identificaţi 11 furnizori de legume, fructe şi sucuri naturale ai lanţului de retail Mega Image. Acţiuni de control au fost la un magazin din Sectorul 3 al Capitalei şi la două depozite aparţinând lanţului, situate în judeţul Ilfov.

În urma verificărilor, au fost date amenzi în valoare de 140.000 de lei şi au fost oprite temporar de la comercializare două tone de fructe, până la remedierea deficienţelor de informare privind originea sau denumirea acestora.

“La noi, legumele şi fructele nu se coc iarna! Cu foarte mici exceptii, nu putem vorbi despre produse româneşti, aşa că am vrut să aflăm dacă este vorba despre o vrajă sau o înşelătorie!”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Sancţiunile au fost aplicate, în cazul a trei operatori economici, pentru practici comerciale înşelătoare. Respectiv, au fost depistate probleme la menţionarea pe eticheta de produs a unui soi de fructe importate. Din documentele puse la dispoziţie echipei de control nu a reieşit faptul că produsele comercializate provin din soiul menţionat.

Autoritatea a declarat război băncilor

ANPC a declarat război total băncilor din România! Instituția anunță că va înființa o structură cu 200 de angajați care vor avea în obiectiv băncile. Noul corp de control se va ocupa de credite, informare și supraveghere a cumpărătorilor de credit.

Ministerul Economiei a emis deja OUG pentru înființarea acestei structuri. Șeful ANPC anunță că în acest fel numărul de salariați va fi suplimentat cu până la 50%. Comisarii proaspăt angajați se vor ocupa și de clasicele activități de control.

Potrivit notei de fundamentare, ordonanța stabilește un cadru comun și cerințe comune referitoare la cumpărătorii de credite care cumpără drepturile creditorului ce decurg dintr-un contract de credit neperformant emis de o instituție de credit stabilită în Uniunea Europeană sau care cumpără contractul de credit neperformant în sine și la administratorii de credite care acționează în numele unui cumpărător de credite.