Nu ati primit acasa decizia finala de impunere si nu stiti daca aveti de luat sau de dat bani omnipotentului stat? Urmariti pagina Agentiei de Administrare Fiscala de pe internet. In maximum trei saptamani, aici veti gasi anunturile din care veti sti ce anume a calculat administratia fiscala si cum va veti “regla” conturile cu statul.

La mijlocul anului trecut, Codul de procedura fiscala a suferit cateva modificari, una dintre ele referindu-se la introducerea unui mecanism simplificat de comunicare a actelor administrative. Aceasta noua prevedere instituie ca varianta de comunicare in toate situatiile procedura afisarii concomitent, la sediul organului fiscal emitent si pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a unui anunt in care ar trebui sa se mentioneze ca a fost emis un anume act administrativ pe numele contribuabilului (spre exemplu, decizia). Actul administrativ fiscal se considera comunicat in termen de 15 zile de la data afisarii anuntului. De aceea, este bine ca, in cazul in care nu ati primit pana la aceasta ora decizia finala de impunere si nu stiti exact pe ce picior dansati, sa urmariti cu atentie site-ul ANAF. Asta pentru ca, in cazul in care are de luat, Fiscul se va asigura ca isi recupereaza banii, adica va apela la procedura executarii silite. Astfel, va veti putea trezi in ipostaza nefericita in care statul va va lua niste bani si dumneavoastra nu veti sti de ce. In schimb, daca veti avea de primit bani in urma recalcularii darilor, este posibil ca banii sa “zaca” la stat pentru ca nu ii va da nimeni inapoi repede daca nu va interesati de ei. Dumneavoastra nu va veti putea folosi, asadar, de un “bun” propriu.


Robert Hofnar, director in cadrul Agentiei de Administrare Fiscala, ne asigura ca aceasta modalitate de “comunicare” cu contribuabilul va fi folosita de-abia dupa ce vor fi epuizate toate celelalte cai: prin intermediul Postei, prin intermediul personalului administratiei fiscale sau prin anunturile publicate in ziare ori in Monitorul Oficial. Totul in asa fel incat contribuabilul sa nu “sufere” mai mult decat este cazul.


“Anul acesta nu am reusit sa comunic cu 116.000 de persoane. Acesti contribuabili fie nu au domiciliul pe care l-au declarat, fie nu vor sa fie gasiti, fie am avut noi probleme cu Posta. Aceste persoane, impreuna cu alte cateva sute de mii cu care nu am reusit sa iau legatura in anii trecuti, isi vor putea “afla” situatia de pe site-ul ANAF”, explica Robert Hofnar.


In plus, Hofnar declara ca toti contribuabilii isi vor putea cunoaste situatia si de pe paginile de internet ale Directiilor Financiare Judetene, dar si de la sediile acestora. Directorul ANAF spune ca vor exista motoare de cautare, unul dintre viitoarele criterii de selectie fiind codul numeric personal.
“In conditiile in care noua varianta este cu mult mai putin costisitoare decat precedenta, ba chiar si decat transmiterea prin posta a actelor administrative, Fiscul va fi tentat sa o utilizeze exclusiv. Ceea ce sporeste riscul exercitarii abuzive a acestei proceduri este inexistenta pana la aceasta data a unor mecanisme detaliate prin care administratia fiscala sa fie obligata sa asculte contribuabilul inainte luarii oricarei decizii care il priveste”, avertizeaza Justinian Cucu, consultant, Global Tax Management.


In cazul in care din decizia de impunere anuala rezulta diferente de impozit pe venit de restituit este declansata procedura restituirii acestor sume. Astfel, potrivit Codului de procedura fiscala, sumele de restituit reprezentand diferente de impozite rezultate din regularizarea anuala a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice se restituie din oficiu de organele fiscale competente in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere. Au intaietate la restituirea banilor persoanele care si-au depus declaratiile completate corect pana la data de 15 mai. Cei care au depasit acest termen, precum si aceia care au completat cu erori declaratiile in cauza si care intre timp au fost regularizate, vor primi bani in functie de cat de repede au intocmit dosarele circumscriptiile fiscale. Potrivit statisticilor, si anul acesta, Fiscul are mai mult de dat inapoi decat de incasat.

Ce nu stii despre “drumul banilor”

1. Pa baza deciziei de impunere anuala din care rezulta sume de restituit de catre buget, organul fiscal constata existenta unei sume de restituit si initiaza procedura.


2. Organul fiscal verifica indeplinirea conditiilor pentru a derula procedura de restituire: daca beneficiarul sumelor are domiciliul fiscal pe raza sa si daca restituirea se face in interiorul termenului de prescriptie de cinci ani.


3. Se verifica existenta unor sume datorate de catre contribuabilul respectiv, pentru a efectua inaintea restituirii procedura compensarii.


4. Se identifica modul in care urmeaza sa se efectueze restituirea diferentei rezultate din compensare in functie si de nivelul sumei de restituit.


5. Se dispune plata de catre trezorerie, urmarindu-se confirmarea efectuarii platii.