Indiferent de direcţia în care va merge preţul petrolului, perspectivele pentru companiile din sectorul petrolier listate la bursă rămân pozitive. Cifrele lor de afaceri sunt susţinute puternic şi de creşterea consumului de motorină.

Premieră pe 2008: evoluţia pe ansamblu a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în luna mai a fost, pentru prima dată anul acesta, pozitivă pentru toţi indicii. BET, indicele companiilor mari şi lichide, a câştigat 11,2%, indicele BET-C, care grupează toţi emitenţii BVB, s-a apreciat cu 9,2%, iar BET-FI, indicele de evoluţie a SIF-urilor (Societăţile de Investiţii Financiare), a urcat 6,7%. Evident, nu toate companiile prezente la bursă au crescut, evoluţia BVB fiind normală din acest punct de vedere, adică societăţile cu rezultate şi perspective bune au înregistrat aprecieri, iar cele cu estimări mai puţin bune au stagnat sau au continuat pierderile.

Majorările excesive ale celor două companii producătoare de îngrăşăminte agricole (exemplul cel mai bun este Azomureş, care şi-a triplat preţul) pot fi puse pe seama conjuncturii favorabile, existând şi posibilitatea pierderii unei mari părţi din respectivele creşteri. În ultima săptămână însă, au apărut o serie de ştiri noi din partea companiilor din sectorul petrolier, demonstrând o dinamică accentuată a evoluţiei societăţilor de profil.

Discuţiile referitoare la preţul barilului de petrol s-au liniştit în ultima vreme, în condiţiile în care cotaţia a scăzut sub 130 de dolari pe baril şi au apărut voci care estimează o continuare a ieftinirii până la sfârşitul anului. Este luată în considerare şi posibilitatea ca preţul să coboare până sub 100 de dolari pe baril.

Ambele direcţii sunt importante pentru activitatea companiilor din sector listate la bursă. Scumpirea petrolului la 150 de dolari pe baril poate scădea consumul de combustibil, dar majorează profiturile producătorilor de ţiţei. Mai mult, un preţ ridicat face ca exploatarea unor resurse aflate la mare adâncime să devină rentabilă, fiind astfel influenţate şi societăţile care se ocupă de extracţie sau de exploatarea câmpurilor de ţiţei. Direcţia opusă, adică o ieftinire a petrolului, menţine sau măreşte consumul de combustibil şi, implicit, cifra de afaceri a companiilor din domeniu.

Consumul de motorină creşte constant

107-14207-2.jpgInteresantă din punctul de vedere al consumului de carburant la nivel naţional este dinamica benzinei faţă de cea a motorinei. Din 2004 şi până în prezent consumul de motorină la nivel naţional a crescut continuu, ajungând la 3,7 milioane tone, în 2007, faţă de 2,7 milioane tone în urmă cu patru ani, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Cantitatea de benzină utilizată a rămas însă constantă din 2004 până în prezent. Consumul anual de benzină se ridică la 1,6 milioane tone. Din păcate, datele referitoare la consumul din anii anteriori lui 2004 nu sunt disponibile, deoarece nu au fost colectate de către INS.

Putem observa totuşi o creştere considerabilă a cantităţii de motorină folosită, de peste 35% sau un milion de tone în trei ani. Un astfel de avans este superior scăderii înregistrate în cazul benzinei, de circa 20% sau 400.000 de tone. Consumul mai ridicat de motorină este justificat de utilizarea masivă în industrie, dar şi de apariţia a tot mai multor autovehicule cu motoare diesel.

Preţul petrolului pe plan internaţional s-a reflectat cel mai bine în rezultatele înregistrate de SNP Petrom în primul trimestru al anului. Cifra de afaceri a celei mai mari companii de la BVB, cu o capitalizare de peste 29,5 miliarde lei, a crescut cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând până la 3,72 miliarde lei. În acelaşi timp, profitul operaţional a urcat cu nu mai puţin de 161%, iar profitul net, cu 156%, valoarea câştigului net ajungând până la 977 milioane lei.

După ce în cursul anului trecut compania a consemnat scăderi ale profitului şi cifrei de afaceri, iar cotaţia a avut un randament negativ, investitorii au apreciat evoluţia din 2008. Preţul acţiunii SNP s-a apreciat împotriva trendului pieţei din ianuarie-aprilie, cotaţia urcând de la 0,497 lei până la peste 0,55 lei. Un uşor recul s-a înregistrat săptămâna trecută, corecţia fiind considerată normală după majorarea din ultima perioadă. Preţul maxim din ultimele 12 luni este de 0,6 lei pe acţiune.

Un anunţ important din partea SNP Petrom a apărut tot săptămâna trecută, referitor la valoarea investiţiilor programate pentru următorii ani. Astfel, până în 2010, Petrom estimează ca va investi anual câte 1,5 miliarde euro, după ce, în 2005, a anunţat investiţii de trei miliarde euro până în 2010. Diferenţa se datorează „achiziţiilor, noilor proiecte, inflaţiei costurilor din industrie şi stării echipamentelor şi bunurilor de care compania dispunea la momentul privatizării“, se arată în comunicatul SNP. Menţinerea unei rate a profitului net apropiată de cea din primul trimestru înseamnă atingerea unui rezultat net de peste un miliard de euro în 2008, condiţii în care valoarea investiţiilor prognozate nu este foarte mare.

Mai multe benzinării

107-14208-graf.jpgInteresul pentru emitenţii lichizi şi ieftini după scăderile de la începutul anului este normal în perioadele de revenire. Rompetrol Rafinare Constanţa nu face excepţie de la această regulă, însă rezultatele financiare ale companiei sunt în continuare negative. Deşi cifra de afaceri a crescut cu 57% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la un miliard de dolari, profitul operaţional s-a diminuat cu 59%, coborând la 11,6 milioane dolari. „Cauzele acestui rezultat sunt legate de evoluţia preţului barilului de ţiţei pe piaţa internaţională şi de deprecierea dolarului în raport cu euro, dar şi de creşterea cheltuielilor financiare, ca urmare a majorării dobânzilor de referinţă pe piaţa interbancară“, se arată într-un comunicat al companiei.

Recent însă, societatea a anunţat, pe lângă investiţiile de 164 milioane dolari de la rafinăria Petromidia, o majorare de capital de 70 milioane dolari la Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului, iar decizia urmează să fie luată în cadrul adunării generale din 7 iulie. Investiţia are ca scop principal extinderea reţelei de distribuţie, ţinta fiind atingerea unei cote de 30% din piaţa internă de profil, de la circa 22% în prezent. Alături de extinderea reţelei locale de distribuţie, Rompetrol intenţionează să se extindă şi în Moldova. Pentru aceasta, a achiziţionat societatea de import şi distribuţie a gazului petrolier lichefiat MoldInterGaz din ţara vecină.

De la începutul anului şi până la sfârşitul săptămânii trecute, acţiunea Rompetrol Rafinare (RRC) a pierdut circa 44% din valoare. Evoluţia descendentă a fost întreruptă temporar de revenirea în ansamblu a bursei. Investiţiile şi planurile de afaceri ale companiei sunt atrăgătoare pentru investitori, dar absenţa constantă a profitului ar putea menţine la un nivel scăzut cotaţia RRC. „Cred că sunt şanse ca preţul titlului Rompetrol Rafinare să rămână scăzut până când se va rezolva problema datoriilor către stat, acele obligaţiuni care au termen de maturizare anul viitor“, spune Adrian Simionescu, preşedinte Vienna Investment Trust.

ACŢIUNEA PETROM

Preţul acţiunii SNP s-a apreciat în primele luni ale anului, chiar dacă majoritatea celorlalţi emitenţi au înregistrat pierderi. După o astfel de majorare, săptămâna trecută a adus totuşi o corecţie uşoară

ACŢIUNEA ROMPETROL

Acţiunea RRC a pierdut peste 40% din valoare de la începutul anului şi până la sfârşitul săptămânii trecute, însă investiţiile şi planurile de afaceri ale companiei sunt atrăgătoare pentru investitori