Aviz firmelor specializate in constructii de drumuri si poduri, alimentare cu apa si canalizare. Uniunea Europeana aloca bani pentru dezvoltarea infrastructurii rurale. E timpul sa bateti la usa consiliilor locale, pentru ca ele vor organiza licitatii pentru a contracta astfel de servicii.
Adriana Halpert
Unele dintre cele mai bune afaceri sunt cele facute cu statul si finantate de organismele internationale. Multi oameni de afaceri din Romania au beneficiat de astfel de oportunitati oferite de generoasele proiecte sau programe coordonate de stat si realizate pe credite externe, rambursabile sau nerambursabile. Schema suna cam asa: vin sume importante de la organisme internationale pentru un anumit proiect, intr-un anumit domeniu. Beneficiarul este statul roman. Dar pentru a se putea realiza acea lucrare, statul are nevoie de firme specializate in acel domeniu, deci isi cauta subcontractori, cu capital de stat sau privat. Cine a pus mana pe o asemenea lucrare, om s-a facut.
Programul Sapard da startul la noi asemenea afaceri. Una din cele trei masuri finantate de Uniunea Europeana, in primul an de implementare a Sapard, este dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale.
Drumuri comunale si poduri lipsa, sosele gaurite, retele de alimentare cu apa si de canalizare insuficiente, statii de tratare a apei reziduale invechite, cam la acest stadiu se afla infrastructura rurala in Romania. Pentru dezvoltarea si modernizarea acesteia, se vor aloca in cei sapte ani de derulare a programului Sapard circa 400 milioane euro, din care in primul an 102 milioane euro. Contributia Uniunii Europene este de pana la 75%, iar restul va fi asigurat de bugetul national sau local. Beneficiarii sumelor alocate pentru dezvoltarea si modernizarea infrastructurii rurale vor fi consiliile locale. Acestea sunt obligate sa realizeze aceste lucrari in conformitate cu legislatia in vigoare privind achizitiile publice. Adica sa organizeze licitatii pentru orice serviciu contractat.
Proiectele publice care vor primi sprijin financiar trebuie sa vizeze: construirea sau modernizarea drumurilor comunale si a podurilor; construirea si modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apa potabila; construirea sistemelor de canalizare a apei prin investitii referitoare la statiile de tratare a apei. Valoarea totala a unui astfel de proiect este cuprinsa intre 100.000 euro si un milion euro. Pentru a ajunge sa fie beneficiarul unui astfel de ajutor financiar, consiliul local trebuie sa respecte o anumita reteta: sa demonstreze utilitatea tehnica si functionala a proiectelor printr-un memoriu justificativ si un studiu de fezabilitate. De asemenea, trebuie demonstrat impactul proiectului asupra activitatii economice din zona printr-un studiu cost/beneficiu. Proiectul trebuie sa se incadreze in planul de urbanism general si in planurile de amenajare teritoriala. Terenul pe care se executa lucrarea trebuie sa fie inclus in proprietate publica. O conditie esentiala este si angajamentul consiliului local de a suporta cheltuielile de intretinere. Beneficiarul proiectului trebuie sa ateste printr-un aviz de la directia de finante ca nu are datorii la bugetul de stat sau la bugetul asigurarilor sociale, pierderi sau taxe fiscale neplatite. Daca consiliul local a mai beneficiat de finantare prin alte programe pentru proiectul care face obiectul programului Sapard isi poate lua gandul de la banii UE.
La capitolul investitii eligibile in realizarea proiectului sunt prevazute si cheltuielile pe achizitiile de mijloace informatice si software, construirea de proprietati imobiliare (cu exceptia cumpararii de terenuri), plata arhitectilor si consultantilor, a studiilor de fezabilitate, achizitionarea de patent si licente, care sa nu depaseasca 12% din aceste cheltuieli.
Un criteriu de selectie a proiectelor este si zona unde se doreste a fi realizat. O nota buna se poate obtine daca acestea vor fi implementate in zonele defavorizate, respectiv in zonele miniere din judetele Hunedoara, Gorj, Bihor, Caras-Severin, Salaj, Maramures, Prahova, Suceava, Covasna, Tulcea, Bistrita Nasaud si Alba.
Chiar daca banii prevazuti pentru dezvoltarea infrastructurii rurale au ca destinatar consiliile locale, beneficiare ale acestui ajutor financiar vor fi in final firmele ce vor efectua lucrarile impuse de proiect. Fiind vorba de bani multi pusi in joc, concurenta la licitatiile ce vor fi organizate de autoritatile locale va fi mare.
Criteriile generale de evaluare a proiectului
· amplasate in zone defavorizate – 10 puncte
· valoare mai mare de 250.000 euro – 10 puncte
· amplasate in zonele prioritare prevazute pentru: imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole; investitii in exploatatiile agricole; dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice; silvicultura – 10 puncte
· existenta unei contributii financiare locale din partea unor institutii publice sau private. Daca aceasta este de minimum 5% din valoarea proiectului se acorda doar 5 puncte. Daca contributia este egala sau depaseste 10% din valoarea proiectului se acorda 10 puncte
· numarul de localitati care beneficiaza de proiect: doua localitati – 5 puncte; trei localitati – 10 puncte; patru sau mai multe localitati – 15 puncte
· daca proiectul tehnic este deja intocmit si lucrarile pot incepe imediat dupa semnarea contractului se mai acorda 10 puncte