Din totalul celor peste 600.000 de companii active în 2013 înregistrate la Registrul Comerțului, care nu se află în insolvență, 19.800 au un rol determinant în economie, fiind companii care au active mai mari de un milion de euro. Cifra de afaceri cumulată a acestora în 2012 este de peste 156 miliarde euro, cu 18,8% mai mare decât PIB-ul României. În 2012 acest eșantion de companii a angajat peste 1.870.000 de persoane, mai mult de o treime din populația salariată la nivel național. Analiza arată că, în momentul de față, 3.200 dintre acestea se află în categoria „insolvență inevitabilă” sau „nedeclarată încă”.

”Aceste companii au o foarte mare influență asupra sistemului economic și trebuie să fim atenți la evoluția lor viitoare pentru a vedea perspectivele de creștere și depășire a crizei. Ceea ce va determina înclinarea balanței într-o direcție sau alta este modul în care vor ști și vor putea să rezolve principalele probleme: supraîndatorarea și accesul la lichiditate. Din fericire, piața s-a maturizat și adaptat la realitățiile economice, iar dezvoltarea unei piețe secundare de finanțare este inevitabilă. Mai mult, restructurările în afara insolvenței conferă companiilor o soluție alternativă la îndemână. Însă este foarte importantă consolidarea unui cadru legislativ pentru procedură, pentru a fi cu adevărat eficientă”, a declarat Rudolf Vizental, asociat al Casei de Insolvență Transilvania.

Din analiza evoluției eșantionului de companii cu impact în economie în perioada 2010-2012, specialiștii CITR au observat o diferențiere clară între companiile cu evoluție pozitivă și cele aflate în dificultate. Astfel, în timp ce indicatorii companiilor sănătoase se îmbunătățesc, problemele celor cu dificultăți se acutizează. Aproximativ jumătate din ele realizează un profit în creștere de la an la an, în timp ce pierderile altora se adâncesc.

Gradul mediu de îndatorare a companiilor cu profit este în limite recomandate (64%), iar a celor cu pierdere este la o limită îngrijorătoare, de 94,77%. Corelând aceast aspect cu rezultatele studiului Coface, conform căruia companiile care au intrat în insolvență în 2013 au cunoscut degradări continue ale acestui indicator, ajungând în anul premergător intrării în procedură la nivelul de 104% grad de îndatorare, specialiștii CITR apreciază că o mare parte din companiile din a doua categorie se află în pragul insolvenței.

În ultimii 4 ani, din totalul celor peste 120.000 de societăți intrate în procedura insolvenței, doar 2.200 erau companii considerate cu impact. Analiza arată că numărul companiilor aflate în dificultate sau insolvență iminentă este mult mai mare decât cel al companiilor sănătoase, iar numărul companiilor cu impact cu perspective de a intra în procedură este mai mare decât al celor din aceeași categorie, intrate în ultimii 4 ani.

Soluția salvatoare ar putea veni de la fondurile de investiții, private equity, dublate de specialiști în managementul de criză. În același timp, restructurările în afara procedurii insolvenței devin o variantă acceptată de un număr mai mare de companii. Pentru a fi eficient, procesul are nevoie de o serie de reguli și măsuri care să asigure un cadru eficient, fără însă a afecta flexibilitatea lui. Sunt necesare formule de asigurare a riscului privind posibila anulare ulterioară a unor măsuri luate în această perioadă și oferite protecții și avantaje pentru cei care susțin măsurile de restructurare și garanții pentru cei ce finanțează compania în această perioadă.

Analiza specialiștilor CITR evidențiază faptul că mediul de afaceri din România este în continuare fragil, dar în același timp prezintă oportunități de restructurare. Necesitatea intervenirii la timp rămâne o condiție obligatorie, iar identificarea surselor de finanțare este principala provocare pentru a depăși criza ce continuă de mai bine de 5 ani.