În România, a apărut o categorie privilegiată de agenţi economici în relaţia cu autorităţile vamale. Unele firme pot beneficia de prioritate la trecerea prin vamă şi de mai puţine controale.

Începând din acest an, companiile din ţara noastră care îndeplinesc anumite condiţii şi care depun o cerere la Autoritatea Naţională a Vămilor pot primi statutul de operator economic autorizat. Acest statut le oferă drepturi speciale în relaţia cu autorităţile vamale de pe întregul teritoriu al UE. „Statutul poate fi obţinut de către agenţii economici implicaţi în lanţul logistic internaţional şi se aplică în toate statele din Uniunea Europeană, începând de la 1 ianuarie 2008. Deci nu este valabil numai în ţara noastră“, spune Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România. „Acest lucru scapă firmele autohtone de aşteptarea în vamă, care înseamnă timp şi bani pierduţi. În prezent, mijloacele de transport care stau la rând să fie controlate de vameşi sunt imobilizate foarte mult timp“, adaugă Ionescu.

Controale mai puţine

Certificatele de operator economic autorizat (AEO) pot fi obţinute de către producători, exportatori, expeditorii de mărfuri, deţinătorii de antrepozit vamal, reprezentanţii vamali, transportatori sau importatori şi le aduc acestora numeroase beneficii. În primul rând, aceste firme vor fi supuse unui număr mai mic de controale decât alte companii şi, ca efect, vor traversa graniţele mai rapid.

„Autoritatea vamală efectuează mai puţine controale fizice şi documentare, în cazul operatorilor economici autorizaţi, deoarece aceştia fac obiectul unor controale amănunţite a operaţiunilor vamale desfăşurate în ultimii trei ani, înainte de data acordării certificatului AEO. În consecinţă, sunt consideraţi parteneri de încredere“, spune Gelu Ştefan Diaconu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale a Vămilor.

Un alt avantaj este posibilitatea de a alege amplasamentul pentru efectuarea verificărilor. Companiile pot solicita redirecţionarea controlului vamal într-o altă locaţie decât sediul biroului vamal, unde controlul fie va dura mai puţin, fie va antrena cele mai mici costuri.

În plus, în situaţiile în care transportul unei firme ce deţine AEO este selectat pentru control, acesta beneficiază de tratament special. „În cazul în care, în urma analizei de risc, un birou vamal selectează, în vederea unui control suplimentar, un anumit transport care face obiectul unei declaraţii sumare sau al unei declaraţii vamale depuse de un AEO, biroul vamal în cauză efectuează controalele respective cu titlu de prioritate. Înseamnă că, în cazul în care celelalte transporturi care au fost selectate aparţin unor operatori economici care nu deţin certificate AEO, transportul respectiv trebuie controlat primul“, spune Gelu Ştefan Diaconu.

Condiţii dure

Emiterea certificatelor AEO nu presupune niciun fel de costuri din partea solicitanţilor, dar obligă firmele să respecte anumite condiţii şi să menţină o relaţie specială cu autorităţile.

„Ori de câte ori un operator economic autorizat deţine informaţii că unul dintre partenerii săi de afaceri, care face parte din lanţul logistic, nu îndeplineşte standardele de securitate şi siguranţă corespunzătoare responsabilităţilor ce îi revin, este obligat să întreprindă imediat măsurile necesare pentru securitatea lanţului logistic şi să informeze în acest sens autoritatea vamală“, conchide Mihai Ionescu.

Privilegiile vin, aşadar, cu responsabilităţi pe măsură şi pot fi pierdute de cei care nu se conformează condiţiilor.

89-10749-6_mihaiionescu_c_06.jpg«Toate firmele pot beneficia de statutul de operator economic autorizat, dar condiţiile sunt destul de severe. Nu este la îndemâna oricui.»
Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România

Cum se obţine certificatul

• Actele necesare pentru a solicita statutul de operator economic autorizat sunt: un chestionar de autoevaluare, certificatul de înregistrare al firmei, actul constitutiv, cazierul fiscal, o declaraţie pe propria răspundere şi cazierul judiciar al angajatului ce reprezintă firma în relaţiile cu autoritatea vamală.

• Autoritatea vamală eliberează certificatele AEO într-un termen de 300 de zile lucrătoare de la data primirii cererii.

• Emiterea certificatelor sau refuzul cererii de acordare a acestui statut nu presupune niciun fel de obligaţii de plată, fiind parte a activităţii curente desfăşurate de autoritatea vamală, în cadrul programului normal de lucru.

• Printre condiţiile de acordare a statutului special, se numără: volumul şi complexitatea operaţiunilor derulate de operatorul economic, complexitatea şi acurateţea informaţiilor din cererea de acordare a statutului, gradul de pregătire profesională a angajaţilor care menţin relaţia cu autorităţile vamale, modul de organizare a evidenţelor, informaţiile transmise de alte instituţii ale statului român sau de autorităţi din state membre, la solicitarea expresă a celor care efectuează verificarea.

• Orice AEO care îndeplineşte criteriile de securitate şi siguranţă este considerat un partener securizat şi sigur. Aceasta înseamnă că fiecare AEO ia toate măsurile pentru a reduce ameninţările la adresa lanţului de aprovizionare în care este implicat. Ca efect, un operator economic autorizat ar putea fi preferat drept partener de afaceri, în defavoarea unui agent care nu deţine acest statut, atunci când un al treilea operator economic se află în căutarea unor noi parteneri de afaceri.