Nemira & Co SRL a intrat în reorganizare judiciară după ce a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti săptămâna trecută. Editura îşi va continua activitatea în perioada reoganizării judiciare.

Primul termen de judecată pentru dosarul de faliment a fost luni, 21 decembrie, însă judecarea cauzei a fost amânată pentru data de 6 ianuarie pentru completarea datelor din dosar, potrivit directorului executiv. „Este o decizie firească, de reorganizare. Prăbuşirea pieţei de carte din acest an ne-a făcut să ne confruntăm cu probleme financiare. Foarte mulţi clienţi de-ai noştri au intrat în insolvenţă şi avem întârzieri la plată enorme”, a spus Nicolau pentru Mediafax. Ea a mai adăugat că în perioada reorganizării editura va continua să funcţioneze.

Editura nu va fi încă închisă

Potrivit site-ului Ministerului Finanţelor, Nemira & Co a încheiat anul 2008 cu o cifră de afaceri de 6,5 milioane lei şi cu o pierdere netă de aproape 710.000 lei. Deţinută integral de Ana Maria Nicolau, fiica lui Valentin Nicolau, fost director al TVR în perioada 2002 – 2005, firma avea la sfârşitul anului 2008 aproximativ 60 de angajaţi.

Anul acesta, editura Nemira s-a remarcat prin lansări spectaculoase, cărţi în toate topurile de vânzări şi premii şi Trofeul Târgului de carte Gaudeamus de la mamaia, oferit prin votul publicului. În topul celor mai vândute cărţi din 2009 se numără cele din seria de autor Rodica Ojog-Brasoveanu, colecţia Suspans, seria Dune de Frank Herbert şi Istoria secreta a lumii de Jonathan Black.

Nemira a fost în topul vânzărilor la târgurile de carte din 2009

Nemira figurează cu două titluri în top 10 al celor mai vândute cărţi de la Târgul de Carte Gaudeamus din Bucureşti 2009. „Istoria lui Dumnezeu”, de Karen Armstrong, o istorie a felului în care oamenii s-au raportat, din punct de vedere cultural, la Dumnezeu, fie că vorbim de creştini sau alte religii, şi „Ghidul optimistului/ Ghidul pesimistului”, de Niall Edworthy şi Petra Cramsie.

Înfiinţată în 1991, Editura Nemira este una dintre primele edituri particulare din România, care şi-a păstrat renumele în industria cărţii prin rafinament şi prin valoarea autorilor publicaţi. Cele mai cunoscute colecţii ale editurii sunt Babel, Totem, Nautilus, Suspans, Bonton, Damen Tango, Biblioteca de politică, Biblioteca de istorie, Biblioteca de psihologie etc. În prezent, Grupul Editorial Nemira reuneşte patru edituri: Nemira, Nemi, Nemira Junior şi Manga Otaku. Printre autorii celebri care au fost publicaţi pentru prima dată la Nemira se numără Stephen King, Frank Herbert, Isaac Asimov, dar şi Roger Caillois, Rene Girard etc.