În ultimii 15 ani, toți primarii Capitalei au visat transferul Metrorex de la Ministerul Transporturilor. Miza este legată de peste 1,4 miliarde lei, respectiv contractele de investiții anuale de peste 700 milioane lei plus 600-700  milioane lei/an subvenții.
Ministerul Transporturilor a confirmat că Primăria Capitalei își exprimă intenția de prelua Metrorex. „Nu se poate prelua, Primăra Capitalei vrea Metrorex cu tot cu buget. Cel puțin 600-700 milioane lei/an sunt pentru investiții. Guvernul alocă subvenție anuală pentru tarnsportul de călători cu metroul în fiecare an. Sunt contracte de investiții finanțate cu bani europeni”, ne-au explicat oficialii MT.

Pe de altă parte, Ştefan Roşeanu, directorul Cluster-ului ETL Mobility consideră că, „este absolut normal ca autoritatea locală să aibă responsabilități și drepturi în organizarea transportrului și în acest mor. „Metroul este o activitate de transport public local. În contextul în care se discută despre Autoritatea de Transport Metropolitan, conform legilor în vigoare, Guvernul României, Ministerul Transporturilor nu are dreptul să facă parte dintr-o astfel de asociere și atunci se pune problema cadrului legal în care s-ar încheia contractul dintre Autoritate și Metrorex. În același timp. Transferul de responsabilitate către primărie aduce mari provocări privind sustenabilitatea financiră a metroului. Compania Metrorex are nevoie anual de minimum 400-500 milioane lei subvenție de axploatare și încă 700 milioane lei pentru investiții”, ne-a explicat Roșeanu. Potrivit acestuia, Primăria Capitalei nu are un fond de 1,4 miliarde de lei pentru Metrorex. „În absența schimbării legii finanțelor publice locale, care să permită creșterea bugetului unei primării cu efect asupra diminuării veniturilor la bugetul de stat se pune problema de unde se indentifică surse financiare”, a menționat directorul Cluster-ului ETL Mobility

Consilierii PMB votează pe data de 29 martie proiectul de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de a emite un act normativ pentru transferul pachetului de acțiuni ale S.C. Metrorex S.A. din proprietatea privată a statului în proprietatea privată a Municipiului București. În urmă cu patru ani, trecerea Metrorex în curtea Primăriei Capitalei a fost anunţată în de fostul premier Victor Ponta.