HOBBY Un echipament complet de haine si articole speciale
pentru pescari costa peste 800 de milioane de lei, in varianta de lux

Pe o piata evaluata la aproape zece milioane de dolari anul trecut, firmele care importa articole de pescuit raporteaza cresteri
ale cifrei de afaceri,
in medie, de 20% pe an.




“Pescuiesc de 45 de ani, stiu toate baltile si ce tip de momeala trebuie. Este un atu si pentru businessul pe care il conduc, deoarece poti dirija marfa importata in functie de necesitatile pescarilor din diferite zone ale tarii”, explica secretele afacerii Ovidiu Nemes, administratorul firmei Nemesis, care aduce in Romania produsele companiei germane Dam. “E o afacere unde iti faci clientul prieten. Trebuie sa fii un bun pescar, sa il sfatuiesti cu privire la tipurile de momeli, la baltile unde poate prinde cel mai bun peste”, este de parere si Dumitru Popa, proprietarul unui magazin de articole de pescuit, deschis recent in Capitala.


Preturile echipamentelor si articolelor au crescut foarte mult in ultimii ani. Din datele financiare ale principalilor importatori, reiese ca romanii sunt dispusi sa cheltuie zeci sau chiar sute de milioane de lei pentru acest hobby. “Rata de crestere a veniturilor in primele sase luni ale acestui an este de 30% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Mai era loc de dezvoltare, numai ca, anul trecut, inundatiile ne-au afectat vanzarile”, spune Daniel Aslau, administratorul firmei Timburg din Timisoara, distribuitor de articole de pescuit marca Shakespeare. si magazinele specializate spun ca inregistreaza cresteri constante ale vanzarilor. “La magazinul nostru vanzarile au crescut anual cu peste 10%”, afirma Ionut Ionescu, de la departamentul de marketing al magazinului Gipo din Bucuresti.


Atat importatorii, cat si reprezentantii magazinelor de profil sustin insa la unison ca profiturile ar putea fi mai mari, daca nu ar fi avalansa de articole contrafacute de pe piata. “Containere intregi de marfa piratata si subevaluata intra in Capitala, care provin in principal din China. Din acest motiv profiturile noastre scad chiar si cu 30%”, sustine Daniel Aslau.

Desi o afacere de nisa, profiturile care le poate aduce aceasta piata atrag in continuare noi jucatori. “Lucrez in aceasta bransa de patru ani, dar magazinul l-am deschis acum trei luni. Am investit peste doua miliarde de lei in articole de pescuit, iar lunar am vandut pana acum de peste 150 de milioane de lei”, spune Dumitru Popa, patronul firmei Claumar Pescar.
In contextul cresterii concurentei, una dintre preocuparile principalilor jucatori din piata este “pescuirea” cat mai multor romani. “Potrivit unei estimari realizata de firma noastra, in Romania, sunt peste 435.000 de potentiali clienti, cifra in care includem si pescarul de duminica. Insa, dintre acestia, doar 35% cumpara frecvent articole pentru pescuit. Mai este, deci, loc de dezvoltare”, crede Ovidiu Nemes.


si reprezentantii Gipo spun ca si-au diversificat gama de produse tocmai pentru a atrage si alte grupe de varsta spre acest hobby. “Daca acum cativa ani clientii nostri erau mai ales persoanele de varsta a doua, impatimiti ai acestui sport, acum avem clienti de la 18 la 60 de ani”, arata reprezentantul magazinului.


Schimbari s-au facut si in structura cumparaturilor facute de pescari. “Pana nu de mult, erau interesati de lansete sau mulinete, dar acum interesul se indreapta si spre accesorii. si daca o vreme erau la mare cautare produsele ieftine, acum se cumpara cele de marca”, considera Daniel Aslau.


Sunt cautate produsele de marca si pentru ca atractia competitiilor sportive de profil, la nivel european si mondial, este din ce in ce mai mare. Din datele Asociatiei Generale a Pescarilor Sportivi, peste 1.500 de romani participa anual la astfel de concursuri.

are balta peste

Moara Vlasiei: taxa de pescuit este de 800.000 lei/zi


Sarulesti: taxa este de 400.000 de lei/zi


Movilita 1, 2 si 3: aici se plateste un tarif de 300.000 de lei/zi


Candeasca: taxa este de 500.000 de lei/zi


Peris: aici se achita 600.000 de lei/zi



Acestea ar fi principalele cinci locatii din jurul Bucurestiului recomandate impatimitilor de pescuit. Topul a fost realizat pe baza notelor propuse de pescari si a numarului de vizite inregistrate pentru aceste locatii pe site-ul ww.pescuitul.ro

Un pescar bine dotat
face cat doi

Lanseta carbon, de 3,90 metri:
18 milioane lei


Lanseta fibra, de 3,90 metri:
5,5 milioane lei


Mulineta Shimano: 26 milioane, pentru crap si 43 de milioane, pentru rapitor


Role fir (150 m): 1,3 milioane lei fir de nylon si 1,7 milioane lei fir textil


Carlige: intre 91.000 si 190.000 lei pentru 25 de bucati


Momeli artificiale: 390.000 de lei un vobler, 76.000 de lei per lingurita, 140.000 un twister


Momeli naturale: 53.000 lei porumb cu diferite arome


Minciog: de la 350.000 si 2 milioane lei, in functie de marime


Juvelnic: 550.000 de lei


Costum de pescar Gore-Tex: 20,8 milioane lei


Costum de pescar din bumbac: 3 milioane lei


Tricou camuflaj pentru pescari: 500.000 lei


Cizme pescaresti: 560.000 de lei cele scurte si 760.000 de lei cele lungi


Pelerina de ploaie: 270.000 lei


Scaun pescaresc: 150.000 lei


Huse de scule: intre 600.000 si
3 milioane lei, in functie de marime si marca.