Filletino este un orășel cu numai 600 de locuitori din centrul Italiei. O localitate mică, dar cu planuri mărețe. Convinși că le-ar merge mai bine dacă și-ar gestiona singuri economia, locuitorii și-au declarat independența. Au ca model principatul San Marino, una dintre puținele economii ale lumii fără datorii.
Ca să arate că nu glumesc, locuitorii din Filletino și-au bătut monedă proprie, ”fiorito”. Pe acesta apare, firește, chipul primarului Luca Sellari, cel mai aprig susținător al independenței. De altfel, el s-a și autointitulat prinț al pricipatului Filletino. ”Cred că toți visează, când sunt mici, să fie prinți. La fel și eu! Acum am ajuns să trăiesc acest vis”, a spus, pentru RT, Sellari. 
Primarul are argumente serioase care vin în sprijinul proiectului. ”Autoritățile regionale nu fac nimic, trebuie să scăpăm de ele. Avem tot ce ne trebuie să fim autonomi, iar cel mai apropiat oraș este la 30 de kilometri de noi”, explică Sellari.   
Locuitorii din Filletino sunt la fel de optimiști ca primarul. ”Sperăm că activitatea se va revigora, că se va înviora și turismul nostru. Și cantitativ, și calitativ. Suntem o țărișoară micuță, dar avem resurse”, spune Paolo Cerrocchi, un proprietar de magazin.
Aceste intenții ale locuitorilor din Filettino ridică destul probleme legislative în Italia, autonomia fiind totuși constituțională. Nu același lucru se poate spune despre monedă, însă aceasta, deocamdată, este considerată suvenir. Planurile primarului sunt ca ea să devină monedă oficială și să aibă o paritate de doi ”fioreto” pentru un euro.
Partea amuzantă este că Filletino chiar are șanse să fie recunoscut ca principat. Orașul este sursa de apă a Romei, iar primarul amenință că, dacă nu primește ceea ce își dorește, o să lase capitala Italiei fără apă.