"Va fi astăzi o discuţie la ora 12:00 cu transportatorii pentru a identifica o metodă prin care această restituire să poată fi efectuată. Pe baza discuţiilor de ieri reprezentanţii transportatorilor au spus că există situaţii în alte state unde o parte din acciză se restituie în anumite condiţii, iar pe parcursul zilei de astăzi vom avea discuţii tehnice să vedem cum se aplică anume în alte state pentru a putea implementa în România un mecanism similar. Dar nu s-a ajuns încă la o decizie vizavi de cuantumul acestei sume sau de modalitate", a afirmat Manolescu, citat de Mediafax.

El a arătat că discuţia a apărut miercuri, aşa cum a anunţat premierul, iar metoda identificată de transportatori va fi dicutată la întâlnirea de joi.

Primul ministru a declarat în şedinţa de Guvern că acciza la carburanţi va fi aplicată din luna aprilie, iar Guvernul va introduce şi un set de măsuri fiscale care să permită transportatorilor corecţi, neimplicaţi în acte de evaziune fiscală, să recupereze o parte importantă din suma aferentă acestei accize. El a precizat astfel că Guvernul va adopta un set de măsuri prin care "transporatorii corecţi, cu facturi" să poată recupera o parte importantă din acciza care urmează să fie introdusă la carburanţi din luna aprilie.

Manolescu a menţionat că, deocamdată, nu s-a luat în calcul nicio valoare privind restituirea unei părţi din accize.

"În urma discuţiei de ieri s-a găsit această variantă, pentru a nu se afecta competitivitatea sectorului de transport din România, să se aplice şi în cazul României o prevedere care există în directiva europeană privind accizele ca, în cazul anumitor categorii de vehicule, să se poată acorda o cotă redusă de acciză. Că acest lucru se va întâmpla printr-o restituire sau printr-o reducere direct înainte de achiziţie, vom vedea astăzi cum s-a aplicat în alte state si cum vom putea aplica şi în România", a spus secretarul de stat.

El a arătat că reprezentanţii Guvernului le-au solicitat transportatorilor să vină la discuţie cu exemple concrete cum se aplică în alte state şi cu mecanisme de restituire aplicabile în România.