Condiţiile de finanţare solicitate de Ministerul Finanţelor în programul „Prima Casă” pot fi îndeplinite de bănci numai dacă accesează linii de finanţare mari şi la costuri reduse de la acţionari, băncile-mamă, a declarat, azi, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, Ion Drăgulin.

„Dacă ne uităm la costurile actuale ale resurselor şi la gradul de economisire, nu rezultă soluţii pentru finanţare cu dobânzi de 5-6%. În absenţa unor finanţări de nivel mare şi costuri mici, pe care numai acţionarii pot să le furnizeze, nu vedeam viabil un asemenea program. Interesul există, deci există şi asemenea resurse”, a afirmat Ion Drăgulin la seminarul „Romania Financial Forum”, potrivit Mediafax.

Bancherii din „Prima Casă”, în negocieri cu acţionarii

Drăgulin a arătat că bancherii implicaţi în programul „Prima Casă” susţin că au deschis negocieri cu acţionarii lor şi că există disponibilitatea finaţării cu resurse importante şi la costuri care să corespundă solicitărilor Ministerului Finanţelor Publice.

La rândul său, directorul Trezoreriei Raiffeisen Bank România, Cristian Sporiş, a evidenţiat calitatea „foarte bună” a colateralului luat în garanţie în programul „Prima Casă”, care corespunde în fapt riscului suveran. El a precizat că, pe parcursul programului, se va vedea o scădere a presiunii asupra pasivelor băncilor şi o îmbunătăţire a lichidităţii instituţiilor de credit, ceea ce va face şi mai facilă finanţarea în programul „Prima Casă”.

Ofertele băncilor totalizează 1,46 miliarde de euro

În cadrul programului „Prima Casă”, persoanele care nu deţin o locuinţă vor putea lua credit în limita a 60.000 de euro, care va fi garantat de stat. Valoarea totală a ofertelor depuse de bănci a însumat 1,46 miliarde euro, peste plafonul maxim de garantare stabilit de Guvern de un miliard de euro.

Cele 20 de bănci care au depus oferte sunt BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Românească, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa San Paolo Bank, Credit Europe, OTP Bank, Unicredit, ING, Emporiki, Millenium Bank şi Garanti Bank.

SURSA: Mediafax