Statele cu o economie puternica dispun si de un sistem financiar-bancar puternic, iar exemple de tari precum SUA, Germania, Elvetia, Marea Britanie sau Olanda nu mai necesita nici un comentariu. Aici, valoarea totala a activelor bancare (totalitatea creditelor acordate de banci, a numerarului, cecurilor, a depozitelor si a altor participatii la bancile straine detinute de acestea) depaseste de cateva ori valoarea produsului intern brut al tarii respective, facand din respectivele sisteme financiar-bancare finantatori nu numai ai economiei nationale, ci si ai celei internationale. Din pacate, statele din spatiul central si est-european nu se pot lauda cu sisteme financiar bancare de acest gen, iar faptul este dovedit destul de clar si de cel mai recent studiu al Bank Austria Creditanstalt, asupra dezvoltarii si evolutiei acestei industrii in Europa Centrala si de Est (ECE). Spre exemplu, in Germania, totalul activelor bancare a fost in anul 2000 de aproximativ trei ori mai mare decat produsul intern brut al acestui stat, in Austria, de 2,73 ori, in vreme ce la nivelul zonei euro valoarea respectivelor active era in aceeasi perioada de 2,6 ori mai mare decat valoarea PIB. In tarile ECE, totalul activelor bancare, in 2000, abia daca atingea 68% din PIB, existand insa diferente notabile intre statele regiunii. Astfel, daca in Cehia valoarea activelor bancare era cu 1,39 ori mai mare decat PIB-ul, in Ucraina si Romania valoarea aceluiasi indicator era de doar 21% din PIB, respectiv, 29% din PIB. Acest fapt plaseaza sistemul bancar din tara noastra printre cele mai slabe sisteme bancare din spatiul central si est-european, din punctul de vedere al capacitatii de finantare a economiei proprii. In Polonia, statul cu cel mai mare sistem bancar din punctul de vedere al valorii nominale a activelor bancare (111,8 miliarde euro), acestea reprezinta doar aproximativ 2/3 din PIB (66%), valoare apropiata de media spatiului central si est-european.
Vestea buna, care apare din raportul Bank Austria Creditanstalt este aceea ca industria bancara central si est-europeana se afla in plin proces de consolidare, un rol hotarator avandu-l si intrarea pe aceasta piata a bancilor straine. La sfarsitul anului 2000, acestea detineau 53% din totalul activelor bancare (in crestere de la 41% in 1999 si 32% in 1998). Intrarea lor pe aceste piete inseamna, in primul rand, aparitia unor finantatori puternici, capabili sa sprijine economiile in dezvoltare ale acestor state.
Bancile straine se impun prin forta financiara
Nu este intamplator, probabil, faptul ca sistemele bancare puternice (locurile 2, 3, 4 din punctul de vedere al valorii nominale totale a activelor bancare) din tari central si est-europene, precum cele ceh, slovac si ungar se afla in proportie de peste 60% in proprietatea unor banci straine. In prezent, la nivelul ECE, cele mai mari banci straine sunt KBC (Belgia), cu o valoare a activelor bancare pe intreaga regiune de 18 miliarde euro, Bank Austria Creditanstalt (15,3 miliarde euro), Unicredito (11,94 miliarde euro), SociA