Federaţiile sindicatelor feroviarilor cer demisia ministrului Radu Berceanu, a subsecretarului de stat Constantin Axinia, precum şi a directorilor generali ai unităţilor feroviare pentru situaţia căii ferate şi lipsa unor strategii coerente în acest sector, ameninţând cu încetarea activităţii.

Reprezentanţii a şase federaţii ale feroviarilor au hotărât, marţi, într-o şedinţă, să ceară demisia ministrului Transportului şi Infrastructurii, Radu Berceanu, subsecretarului de stat Constantin Axinia şi a directorilor generali a unităţilor feroviare „pentru situaţia dezastruoasă a căii ferate şi lipsa unor strategii coerente în acest sector”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Popa.

„Toate federaţiile am hotărât, în baza solicitării salariaţilor şi a liderilor teritoriali, ca în situaţia în care subfinanţarea sistemului feroviar se va menţine punându-se în pericol siguranţa circulaţiei pe calea ferată şi nerespectarea termenelor de plată a salariilor prevăzute în Contractele Colective de Muncă cu mai mult de 48 de ore, activitatea la calea ferată să fie oprită în totalitate”, a precizat Gheorghe Popa.

De asemenea, sindicaliştii solicită depolitizarea căii ferate la toate nivelurile.

Angajaţii CFR au cele mai mici salarii din unităţile comerciale

Preşedintele Federaţiei Mişcare Personal, Ion Molea, a declarat pentru Mediafax, că feroviarii din întreaga ţară vor opri activitatea pe 30 septembrie, aceştia prezentându-se la locul de muncă, fără să lucreze, dacă nu se vor plăti salariile la timp.

Potrivit lui Molea, angajaţii CFR au cele mai mici salarii din unităţile comerciale, care au ca acţionar statul şi nici aceste salarii nu le primesc la timp, existând întârzieri şi de peste două săptămâni.

Gheorghe Popa a declarat că este „regretabil” că subsecretarul de stat Constantin Axinia ameninţă oamenii că vor fi daţi afară şi că îi înţelege pe angajaţi, făcând referire la cei de la Regionala CFR Iaşi care au protestat marţi.

„Este regretabil că subsecretarul de stat Constantin Axinia ameninţă oamenii că vor fi daţi afara având în vedere situaţia economică în care se află. Este trist că s-a ajuns în acest punct. Îi înţeleg pe oamenii care nu au ca venit decât salariul, au rate la bănci şi sunt nevoiţi să recurgă la proteste ca să-şi primească banii”, a spus liderul sindical al feroviarilor.

Gheorghe Popa a susţinut că subsecretarul Axinia ar fi trebuit să vină cu un „mesaj de conciliere”, „nu să dezbine şi să spună că ar trebui ca oamenii să fie daţi afară”.

Subsecretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, a declarat că vor fi desfăcute contractele de muncă ale angajaţilor de la Regionala CFR Iaşi care au organizat un protest spontan în urma căruia mai multe trenuri au fost blocate în gara ieşeană.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Angajaţii CFR Iaşi care protestează vor fi daţi afară