Fermierii chinezi, forțați să-și distrugă recoltele. Restricțiile stricte anti-COVID vor provoca o explozie a prețurilor

Fermierii chinezi nu au altă opțiune decât cea a distrugerii recoltelor pe care nu le pot vinde, după ce autoritățile au impus mai multe restricții stricte pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Acest lucru a provocat mari îngrijorări cu privire la o criză alimentară, în contextul în care deja ne confruntăm cu alte două crize, dar și proteste în mediul online.

Fermierii deja au început distrugerea recoltelor, lucru ce se poate vedea în câteva clipuri video care au fost distribuite pe internet. Presa deja a publicat reportaje cu privire la câmpurile de legume care sunt distruse în regiuni cunoscute pentru agricultură, precum provinciile Shandong și Henan. Distrugerea recoltei care nu a mai putut fi vândută, cu toate că este proaspătă, are ca scop facerea de loc pentru însămânțarea următoarei recolte.

Mulți chinezi se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu alimente

Presa internațională notează că mulți chinezi se află în izolare și au probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente și nu numai. Distrugerea recoltei riscă să determine o nouă creștere a prețurilor alimentelor, care sunt deja la un nivel ridicat.

De asemenea, distrugerea recoltei subminează eforturile Chinei de a asigura aprovizionarea cu hrană şi a elimina risipa, motiv pentru care deja au apărut protestele în mai multe orașe, printre care și Beijingul și Shanghaiul.

Legumele sunt blocate în zonele rurale

Potrivit Bloomberg, legumele, printre care varză, ridichii și spanac, sunt blocate în zonele rurale deoarece camioanele fie nu sunt disponibile sau nu pot intra în sate pentru a colecta produsele agricole din cauza restricțiilor. Același lucru se aplică și pentru comercianți.

Publicația de stat Farmers’ Daily a notat că există dificultăți în aducerea legumelor pe piaţă din cauza restricţiilor anti-Covid. Aceeași publicație mai spune că la piața Xinfadi din Beijing prețurile plătite fermierilor pentru legume au scăzut, în timp ce prețurile de comercializare cu amănuntul au explodat.

„Cetăţenii vor alimente, fermierii vor venituri iar sezonul agricol nu aşteaptă pentru nimeni”, arată publicația, care adaugă că a fost făcut un apel către autorități pentru ca obstacolele din calea vehiculelor de transport a produselor agricole să fie reduse.