Cercetătorii de la compania de securitate informatică Digital Shadows au descris apariţia unor servicii online care sunt concepute pentru a crea site-uri false, comentarii false şi conturi automatizate (‘bots’) pe reţelele de socializare pentru a promova sau a denigra anumite produse şi servicii comerciale.

Piraţii cibernetici ‘clonează’ un site de informaţii legitim – este suficient să schimbe o literă în adresa de internet a companiei media vizate -, apoi modifică o parte a conţinutului dintr-un articol real şi publică pe internet noua versiune în cadrul unei campanii de dezinformare.

Cercetătorii de la Digital Shadows au descoperit astfel peste 2.800 de site-uri de informaţii false.

‘Ca în cazul tuturor acelor articole bune de presă, noul tip de conţinut este distribuit, primeşte ‘Like’-uri, este transferat şi republicat pe alte platforme’, precizează autorii raportului. ‘Cu cât o informaţie falsă este difuzată pe plan mai larg, cu atât sunt mai mari şansele ca ea să fie captată de public şi să îşi atingă obiectivul: discreditarea adversarului, să semene discordie sau să aducă un beneficiu financiar’.

Utilizarea acestor instrumente pentru a perturba campaniile electorale, precum alegerile prezidenţiale americane din 2016, generează o îngrijorare tot mai mare, cu atât mai mult cu cât ele pot fi folosite şi pentru a genera sume mari de bani.

‘Se trece acum din câmpul geopolitic la interese financiare, ceea ce afectează comerţul şi pe consumatori’, a declarat Rick Holland, vicepreşedinte şi coordonator al departamentului de strategie din cadrul Digital Shadows.

După părerea lui, ‘instrumente de pornire’ pentru a prelua controlul asupra unor ‘bots’ sunt deja disponibile la preţul de şapte dolari pentru o anumită perioadă de testare.

Pot fi cumpărate, de asemenea, un comentariu, un vot sau creşterea unui produs în clasamentul celor mai mari vânzări pe Amazon. Un comentariu neverificat costă 5 dolari, în timp ce o campanie difuzată timp de o lună costă 500 de dolari.

 

Alte servicii laudă meritele anumitor monede virtuale cu scopul de a le spori artificial valoarea, o fraudă deja utilizată pe pieţele bursiere. Un mic număr de cumpărători lansează comenzi în acelaşi moment, fapt ce face în mod automat să crească valoarea unei devize şi să atragă investitori creduli, înainte de a-şi revinde dividendele, obţinând astfel plusvaloare.

Multe dintre aceste servicii online sunt vândute pe ‘dark web’, partea ascunsă a internetului unde se derulează tranzacţii ilegale şi unde identificarea cumpărătorilor este dificilă.

Însă altele sunt disponibile pe site-uri clasice, unde sunt prezentate ca instrumente comerciale, a precizat Rick Holland.AGERPRES