Tensiunea şi violenţa din ultimele zile nu le-au descurajat pe femei să iasă în stradă.
‘Vom schimba sistemul, vrem libertate’, a declarat pentru EFE, în piaţa Tahrir, Amel Said, care nu-şi poate ascunde euforia în această zi denumită ‘Ziua plecării’.
Această denumire sintetizează dorinţa a zeci de mii de manifestanţi ca vineri, 4 februarie, să fie data în care preşedintele Hosni Mubarak să părăsească puterea după trei decenii.
Amel Said, o femeie de vârstă medie, a explicat că soţul şi familia ei au încurajat-o să participe la manifestaţii, ceea ce constituie o noutate într-o societate conservatoare şi patriarhală, în care femeia joacă în general un rol secundar, comentează EFE.
‘Cum femeile iau parte la această revoluţie, acum vor avea un cuvânt în treburile Egiptului’, a subliniat Amel Said, aşezată la intrarea în cortul în care doarme de o săptămână în centrul pieţei Tahrir.
Această încredere este împărtăşită de multe femei, care nu-şi ascund surprinderea faţă de masiva participare feminină la această revoltă populară fără precedent.
‘Ceea ce s-a petrecut în aceste zile pe străzi este impresionant’, a declarat pentru EFE directoarea Centrului egiptean pentru drepturile femeii, Nehad Abul Komsan.

‘Se puteau vedea femei manifestând alături de bărbaţi şi femei dormind în piaţa Tahrir. Acest lucru este extraordinar’, a adăugat Nehad Abul Komsan.

Protagonistele acestor manifestaţii constituie ‘o nouă generaţie de femei, care au studii, îşi exprimă sentimentele pe internet şi care sunt bine primite la mişcările de protest’, potrivit directoarei Centrului.

Pe zi ce trecea, îşi făceau loc în piaţa Tahrir femei din toate straturile sociale, conservatoare şi liberale, acoperite cu niqab sau având capul descoperit.

‘Solidaritatea face ca revoluţia să fie a poporului şi nu a unei anumite clase sociale ori a unui singur sex’, a rezumat tânăra Sara Ismail.

Piaţa Tahrir, epicentrul revoltei populare care a început la 25 ianuarie, nu are tribune publice ci improvizate, unde oricine lansează lozinci pe care mulţimea le repetă cu euforie. Femeile nu rămân mai prejos, comentează sursa citată.

Încă domneşte incertitudinea cu privire la viitorul lui Hosni Mubarak după aceste proteste, dar, după cum spune Nehad Abul Komsan, în aceste zile s-a făcut ‘un mare pas’ în privinţa drepturilor femeii şi ‘s-au rupt bariere culturale’, adaugă sursa citată.
SURSA: Agerpres