O analiza a agentiei Initiative Media Bucuresti, pe baza datelor CSOP/TNS, arata ca evenimentul fotbalistic din Asia s-a bucurat in Romania de un interes comparabil cu cel al Mondialului din Franta in 1998. Asta in ciuda faptului ca echipa nationala n-a participat la CM 2002 si ca meciurile au fost transmise in timpul diminetii si la pranz.
Teoretic, ne-am fi asteptat ca interesul fata de CM 1998 sa fie net superior celui de la CM 2002. Atunci, in Franta, meciurile au fost programate la ore de mare audienta (prime time) si, lucru foarte important, a jucat Romania. Dar socotelile din fata televizorului nu se potrivesc cu cele din sondajele de audienta. Analizele IM Bucuresti arata cote de piata (de vizionare) pentru CM 2002 comparabile cu cele din CM 1998, la nivel national. (S-au luat in discutie cotele de piata, si nu ratingul, pentru ca in 1998 CSOP masura audienta cu „jurnale de audienta”, in timp ce in 2002 masurarea se realizeaza cu peoplemeter.) Facand abstractie de cotele de piata inregistrate de meciurile Romaniei la CM din Franta, audienta a fost relativ constanta in ambele competitii. Surprinzatoare sunt cotele de piata ale meciurilor din semifinale, finala mica si mare de la CM 2002, acestea fiind superioare celor din 1998. Explicatia ar consta in faptul ca meciurile respective din Franta s-au difuzat in prime time (orele 19-23), iar cotele de audienta a acestora, difuzate pe TVR 1, au fost puternic erodate de cele ale posturilor concurente. Istoria audientelor (daca o putem numi asa) arata ca Pro TV a avut o cota de piata destul de mare in timpul difuzarii semifinalelor si finalei (Franta – Brazilia). Mai mult, continuand sirul explicatiei, anul acesta semifinalele si finalele au fost difuzate dupa-amiaza, intr-un interval orar in care posturile concurente canalului TV Romania 1 nu au investit (de vreme ce prime-time-ul nu era amenintat de fotbal). De asemenea, CM 2002 a fost unul al surprizelor in comparatie cu cel din Franta care, dupa eliminarea Romanei in optimi, nu a mai prezentat mare interes de vreme ce ramasesera in cursa numai echipele mari, adica favoritele.
Pe de alta parte, analiza IM Bucuresti arata ca ratingul mediu la nivel national inregistrat de transmisiunile live (orele 9,30; 12 si 14,30) a fost superior ratingului mediu per total televiziuni in intervalul de maxima audienta (19 – 23). Un fapt surprinzator consemnat in rapoartele de audienta releva ca publicul feminin din Romania a reprezentat o proportie importanta din totalul publicului adult consumator al CM 2002. La marea finala (Germania – Brazilia), audienta feminina a inregistrat un varf de rating de 17,1% (si o cota de piata de 62,1%), in timp ce targetul masculin a avut un rating de 29,6% (cota de audienta de piata de 75,9%). si la nivelul audientei internationale romanii „s-au comportat onorabil”: din cele 45 de piete analizate de Initiative Media’s SportsTrack, Romania s-a clasat pe locul 18, cu un rating mediu la nivel national pe CM de 8,5 procente (masuratoare CSOP/ TNS).
si totusi, la ce foloseste aceasta comparatie? Ne tin de foame audientele sau ne ridica nivelul de trai? Primesc romanii vreo medalie de la FIFA pentru interesul lor mare pentru fotbal? Analiza comparativa arata ca un produs TV precum CM de fotbal este in Romania, indiferent de programarea meciurilor, daca participa sau nu Nationala, un succes de audienta. Au fost clienti publicitari care au marcat aceasta oportunitate: Interbrew, Coca-Cola etc. Multi clienti insa au avut retineri fata de acest produs (ajustandu-si bugetele sau inghetandu-le) fara justificari profesioniste. (Spunem acest lucru departe de intentia de a-i ridica „mingea la plasa” lui ARBOmedia, firma care vinde spatiile publicitare la TV Romania 1). Mediatizarea unei astfel de competitii cu cifre mari de audienta in Romania garanteaza succesul promovarii aproape a oricarui tip de produs sau serviciu. Clientii care si-au taiat bugetele sau le-au mai ajustat pentru ca au crezut ca Mondialul din Asia nu va avea rating in Romania au ratat o buna oportunitate.