Fed ar urma să ,adopte această politică având în vedere faptul că săptămâna viitoare vor avea loc alegeri prezidenţiale, transmite AFP. 

"Reuniunea Comitetului de politică monetară (FOMC) a început la ora 10.00 (14.00 GMT) aşa era programat", a declarat un purtător de cuvânt de la Fed. Un comunicat de presă urmează să fie publicat miercuri la ora 18.00 GMT dar nu va fi urmat şi de o conferinţă a preşedintelui Fed, Janet Yellen, aşa cum se întâmplă în mod normal. 

La precedenta sa reuniune, care a avut loc în septembrie, Comitetul de politică monetară a votat în favoarea menţinerii dobânzii de bază la un nivel apropiat de zero. Această dobândă, care reglează costul fondurilor pe care băncile şi le împrumută între ele, influenţează activitatea economică iar menţinerea sa la un nivel scăzut are drept obiectiv susţinerea relansării economice. 

Marea majoritate a analiştilor se aşteaptă ca FOMC să opteze şi miercuri pentru menţinerea statu quo-ului. "Această reuniune a Fed va fi una fără evenimente. Comitetul va analiza cifrele privind şomajul în luna octombrie şi va evita să acţioneze atât de aproape de alegeri", susţin analiştii băncii britanice Barclays. 

În septembrie, mai mulţi membri ai FOMC au spus că intenţionează să majoreze dobânda de bază până la sfârşitul acestui an. În condiţiile în care mai sunt doar două reuniuni de politică monetară în 2016 înseamnă că Fed ar putea majora dobânda de bază la reuniunea din 13-14 decembrie, susţin analiştii. 

În prezent, dobânda practicată de Fed evoluează între 0,25 şi 0,50%, după ce a fost majorată o singură dată, în luna decembrie 2015, de la debutul crizei financiare mondiale în 2008. 

Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) nu a dat indicii privind momentul în care ar putea majora rata dobânzii, nemodificată din decembrie 2015, dar analiştii se aşteptau la o decizie în acest sens în această toamnă. Cheltuielile gospodăriilor au crescut semnificativ, iar rata şomajului a scăzut în ultimele două luni, se arată în comunicatul FOMC.

Conform datelor oficiale, în prezent, rata inflaţiei în SUA se situează la 1,6%, sub ţinta Fed de 2%.

“Riscurile pe termen scurt la adresa perspectivei economiei par destul de echilibrate. Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) a apreciat că există motive pentru o majorare a ratei dobânzii, dar a decis să mai aştepte o perioadă. Dacă situaţia de pe piaţa muncii continuă să se îmbunătăţească şi nu apar riscuri semnificative, ne aşteptăm la o majorare a ratei dobânzii”, se arată în comunicatul Fed.

În decembrie, Fed a majorat dobânda de politică monetară pentru prima dată în aproape 10 ani, apreciind că prima economie a lumii a depăşit daunele provocate de criza financiară din perioada 2007 – 2009. Ritmul de creştere al PIB-ului SUA este mai solid şi este necesară majorarea ratei dobânzii pentru a preveni supraîncălzirea economiei şi un nivel ridicat al inflaţiei, a declarat preşedintele Fed, Janet Yellen.

AGERPRES