"Americanii nu doresc să-şi deschidă licitaţiile publice pentru întreprinderile din Europa.Acest lucru este contrar liberului schimb, în opinia mea", a denunţat numărul doi în guvernul german într-un interviu acordat cotidianului economic Handelsblatt. "Dacă americanii îşi vor menţine această poziţie, nu mai avem nevoie de un tratat de liber schimb şi TTIP va eşua", a avertizat el.

Acest avertisment a fost lansat în contextul în care Obama va inaugura duminică, împreună cu cancelarul german Angela Merkel, un târg industrial la Hanovra, cu o majoritate de produse "made in Germany", folosit ca lampă de lansare de către cei doi lideri pentru a-şi apăra proiectul de acord în faţa opiniei publice din ţările lor.

La New York se va deschide luni o nouă rundă de negocieri asupra TTIP, a 13-a la număr din 2013. Oficial, Washingtonul, la fel ca Berlinul vizează un acord în acest an, dar divergenţele par dificil de depăşit până la sfârşitul anului.

Poziţia americană se rezumă la "cumpără american" în acest tratat, ceea ce nu este "acceptabil", potrivit ministrul german al economiei, care a avertizat că "nu va aproba niciun fel de tratat care prevede un tribunal de arbitraj privat".

Acordul de liber schimb provoacă tensiuni în Germania, unde între 350.000 şi 90.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Hanovra. Nu numai din teama nivelării prin scădere a standardelor de mediu şi sanitare europene, dar, de asemenea, pentru că lasă posibilitatea companiilor multinaţionale de a contesta legile unui stat în faţa unei instanţe de arbitraj. În ceea ce priveşte acest ultim punct, administraţia Obama a ţinut să arate că este deschisă unei alternative.

"Cred că suntem în stare să găsim un compromis care să îndeplinească obiectivul nostru comun de protejare a investiţiilor apărând în acelaşi timp interesul public", a declarat secretarul de stat american al comerţului Penny Pritzker, într-un interviu pentru săptămânalul Der Spiegel."Administraţia noastră vrea un acord şi ne-am dori să-l obţinem în acest an", a mai adăugat ea.AGERPRES