Fostul secretar general al Trezoreriei Statelor Unite, Henry Paulson, discuta „des” cu directorul general al băncii Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, în perioada falinentului Lehman Brothers, însă nu a încercat să ajute în vreun fel grupul Goldman, potrivit „The New York Times”.

Ziarul american a publicat, sâmbătă, zeci de înregistrări ale unor conversaţi între Paulson şi Blankfein, care datează din luna septembrie a anului trecut, din aceeaşi săptămână în care banca Lehman Brothers, unul dintre principalii rivali ai Goldman Sachs, şi-a anunţat falimentul, iar asigurătorul American International Group (AIG), care are legături puternice cu Goldman, a fost salvat de la aceeaşi soartă printr-o intervenţie de amploare a guvernului SUA, finanţată din fonduri publice.

Goldman Sachs a devenit ulterior cel mai mare beneficiar al salvării AIG de la faliment, încasând plăţi de aproape 13 miliarde de dolari care ar fi fost pierdute odată cu falimentul grupului de asigurări.

Purtătorul de cuvânt al lui Paulson, Michele Davis, a confirmat că acele conversaţii telefonice cu Blankfein au avut loc, însă a negat că fostul şef al Trezoreriei, totodată fost director general al Goldman Sachs, a avut intenţia sau a încercat să ajute această bancă.

Goldman Sachs, acuzat că s-a folosit de relaţii

„A sugera că AIG a fost salvat de dragul unei singure firme este la fel de ridicol ca a afirma că pompierii au stins un incendiu la un zgârie-nori pentru a salva doar unul dintre miile de oameni aflaţi în clădire”, a declarat Davis.

Goldman Sachs se confruntă cu presiuni din partea societăţii civile şi a unor congresmeni care acuză grupul financiar că s-a folosit de „relaţiile” ample de care dispune în guvern pentru a „naviga cu bine” prin recesiune, la scurt timp după ce a primit ajutoare de stat de 10 miliarde de dolari şi a obţinut accesul la mai multe programe guvernamentale de susţinere a băncilor şi companiilor.

SURSA: Mediafax