Motivele sunt evidente:  licențele au ajuns, astăzi, să alimenteze o piață cu adevărat neagră, în timp de softurile antiplagiat costă zeci de mii de euro. Potrivit documentului, diploma de licență se poate obține după una sau două probe, la alegerea facultăților. Ca atare, studenții de la Drept din anul IV,  vor rămâne în vară doar cu examenul grilă.  Ce înseamnă acest lucru?

„Atunci când specialiştii în Drept sunt primii care consideră ‘costurile de oportunitate’ ale aplicării unei legi ca fiind prea mari, e limpede că raţionalitatea neoliberală a ajuns dominantă şi în ţara noastră. Să nu uităm că vorbim despre facultatea de elită a ştiinţelor juridice româneşti şi una dintre cele mai bogate facultăţi din Universitatea Bucureşti, prin prisma veniturilor suplimentare provenite din taxe.

Mai este însă ceva. O teză de licenţă în Drept ar trebui să fie, pentru un absolvent, prilejul de a gândi cu propria minte la aspecte problematice din legislaţii şi proceduri, nu doar de a proba învăţarea mecanică a aplicării acestora. În aceste condiţii, mă tem că măsura luată atestă tendinţa sistemului de a produce jurişti disciplinaţi, care să nu îşi pună prea multe probleme ‘fundamentale’ ”, explică Cristian Iftode, conf. univ. dr., Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti