Apar fabrici de reciclare în România

Există posibilitatea ca România să dezvolte mai multe fabrici de reciclare.

Ministrul Mediului a menționat că aceste proiecte ar putea beneficia de finanțări în valoare de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a confirmat că în curând se va da startul pentru proiecte pentru fabrici de reciclare. Finanțarea proiectelor poate ajunge până la 8 milioane de euro.

Programul de finanțare din PNRR este în valoare de 220 de milioane de euro.

El a indicat că probabil în săptămânile următoare vor fi depuse primele proiecte și cereri de finanțare la Administrația Fondului de Mediu (AFM) pentru acest program, numit „fabrici de reciclare”.

„Am instituit un program de finanţare din PNRR în valoare de 220 de milioane de euro, cred că foarte curând se va deschide apelul de proiecte. Ghidul de finanţare a parcurs procesul de transparentizare, a fost trimis către Monitorul Oficial.

Probabil în viitoarele săptămâni vom avea deja primele proiecte, primele cereri de finanţare depuse la Administraţia Fondului de Mediu (AFM) pentru acest program, pe care noi îl numim ‘fabrici de reciclare’ şi unde finanţăm, dacă citez bine din memorie, o valoare maximă de 8 milioane de euro pentru fiecare astfel de investiţie”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

mircea fechet
SURSA FOTO: Facebook

Pe ce se axează ghidul de finanțare?

El a precizat că ghidul de finanțare se axează pe procesele de tratare și reciclare a deșeurilor. Sunt excluși producătorii de ambalaje biodegradabile sau compostabile.

Ministrul Mediului a subliniat că este important să existe suficiente capacități pe întregul lanț de producție și în întregul lanț de viață al unui astfel de material.

În cadrul programului despre care a discutat anterior, pot aplica și beneficiari care doresc să investească în fabrici de reciclare.

Referindu-se la fracția biodegradabilă, el a menționat că există multe discuții la nivel european. Sunt implicați și producătorii din România. Scopul este de a proteja industria românească.

Ministrul a adăugat că este important să reprezinte și interesele industriei din România în discuțiile referitoare la directiva ambalaje.

mircea fechet
SURSA FOTO: Facebook

Deşeurile biodegradabile, jumătate din cantitatea totală de deşeuri

Ministrul a subliniat că deșeurile biodegradabile ar constitui aproximativ jumătate din cantitatea totală de deșeuri generate în România, cifrată la 3 milioane de tone.

El mai spune că avem o reală problemă cu modul în care gestionăm cele 3 milioane de deşeuri biodegradabile.

„Cu alte cuvinte, din cele 6 milioane tone, aproximativ 3 milioane de tone sunt astfel de deşeuri.

Din acest motiv, până să mă îngrijorez de sticla de şampon sau alte lucruri (…), avem o reală problemă cu modul în care gestionăm cele 3 milioane (tone n.r.) de deşeuri biodegradabile, în sensul în care, pe de o parte, nu reuşim să asigurăm o colectare separată a acestora aşa cum ar trebui, pentru a le putea transforma în compost, lucru care se întâmplă în foarte multe state membre.

Pe de altă parte, ne chinuim în multe judeţe cu instalaţiile de sortare convenţionale pentru fracţia uscată”, a spus Mircea Fechet.