Premierul Marcel Ciolacu a făcut publice planurile de revitalizare a industriei de armament din România. În contextul actual, marcat de tensiunile persistente cu Rusia și de implicarea României alături de Uniunea Europeană și NATO într-un posibil conflict de lungă durată, producția de muniție, tancuri și tunuri va fi reînviată.

Una dintre măsurile majore vizează reconstrucția celei mai mari uzine de pulberi din Europa la Victoria, fosta fabrică Ucea.

Această inițiativă este parte a eforturilor de consolidare a capacității de apărare a țării și de adaptare la cerințele unei posibile escaladări a conflictelor regionale.

Sprijin deja aprobat de la UE de 50 de milioane de euro

Rheinmetall este deja prezentă pe piața industriei de armament din România. Ea va retehnologiza vechea întreprindere defunctă de producție a dinamitei, cunoscută sub denumirea de fabrica de muniție Victoria.

Această inițiativă se desfășoară cu aprobarea și sprijinul Comisiei Europene, care promite un ajutor financiar de cel puțin 50 de milioane de euro.

„Cred că va fi cea mai mare fabrică de pulberi din Europa la Victoria. Aici, și pe timpul comunismului, tot o companie germană a făcut fabrica de pulberi. Vorbim aici de Rheinmetall.

Sunt deja aprobați la Comisie 50 de milioane. Este un ajutor pentru acest obiectiv”, a spus Marcel Ciolacu la Antena 3 CNN.

Marcel Ciolacu, Guvern, PSD
Marcel Ciolacu / SURSA FOTO: Inquam Photos, Virgil Simonescu

Marcel Ciolacu a dat detalii despre sprijinul acordat Republicii Moldova

Decizia a fost luată cu consimțământul Comisiei Europene și cu sprijinul Cancelarului german Olaf Scholtz. Ea este orientată și spre apărarea Republicii Moldova, țară în care locuiesc cetățeni români, afirmă premierul Ciolacu. Această mișcare se încadrează în eforturile de consolidare a capacității de apărare a țării și de sprijinire a stabilității regionale.

Marcel Ciolacu a spus că s-a discutat de zona de electrificare și de parcurile de stocare. El a arătat că s-a analizat cum există deschiderea și cu Grecia și cu coridorul Sudic și cu coridorul vertical de gaze.

„E o relație de excepție între România și Caucazul de Sud și cu Azerbaijanul și Georgia unde s-au pornit proiecte împreună și cu Uniunea Europeană.

Vorbim de o țară în plină de o țară în plină dezvoltare și de o țară care trebuie să ajute o altă țară unde trăiesc români: Republica Moldova”, a conchis Marcel Ciolacu.

Fabrica de pulberi Victoria, cea mai mare din Europa

Detalii despre această fabrică au venit și în urmă cu câteva zile. Atunci, s-a anunțat că, în Victoria, județul Brașov, se va construi cea mai mare fabrică de pulberi din Europa. Se estimează că aproximativ 400 de milioane de euro vor fi investiți în modernizarea fabricii de pulberi din Victoria.

Finanțarea acestui proiect va fi parțial asigurată de către Comisia Europeană. Implementarea investiției va fi realizată printr-o colaborare între Romarm și conglomeratul german Rheinmetall.

Rheinmetall a achiziționat deja o participație majoritară la uzina mecanică din Mediaș, specializată în producția de vehicule militare. Compania operează și o unitate de service pentru tancurile Leopard în Satu Mare.

Construcția fabricii de pulberi va fi un impuls vital pentru dezvoltarea orașului Victoria. Echipele de specialiști de la compania germană producătoare de armament sunt deja prezente pe terenul platformei Pirochim, desfășurând o analiză tehnică esențială pentru investiție. Obiectivul lor este să evalueze dacă infrastructura și tehnologia existente sunt adecvate pentru noua fabrică de pulberi.

Mai multe detalii aici.