F.M.I. prognozează cel mai mare avans PIB din UE pentru România! O recoltă agricolă bună ar putea susține creșterea economică.

Iar succesul campaniei de vaccinare va putea duce, în ciuda costurilor, la reducerea incertitudinilor legate de economie.

F.M.I. prognozează cel mai mare avans PIB din UE pentru România!

Fondul Monetar Internațional – FMI prognozează o creștere economică a României în acest an de 7% și arată că ”revenirea economică a României pare a fi cea mai rapidă în rândul țărilor UE începând din trimestrul 4 al anului 2020”.

”Pentru anul 2021 este preconizată o revenire puternică a PIB-ului real, de 7 procente.

Revenirea economică a României pare a fi cea mai rapidă în rândul ţărilor UE începând din trimestrul 4 al anului 2020. Se anticipează că o recoltă agricolă mai bună va susţine producţia ulterior, în cursul acestui an.

Riscul principal de nerealizare a acestei prognoze este cel al unor schimbări negative neaşteptate în evoluţia pandemiei, inclusiv din cauza apariţiei unor noi tulpini ale virusului, eficienţei mai reduse în timp a vaccinului sau refuzului de vaccinare din partea populaţiei”, precizează comunicatul remis de FMI în urma încheierii consultărilor pe Articolul IV.

Rolul fundamental al fondurilor europene

De asemenea, FMI prognozează un deficit fiscal în 2021 de 6,8% din PIB, sub ținta de deficit bugetar stabilită de autorități, de 7,2% din PIB.

În ceea ce privește lupta împotriva corupției și eficientizarea administrației publice, FMI arată că acestea ”trebuie reenergizate”.

În următorii cinci ani, o absorbție eficientă a fondurilor europene va avea un rol central pentru performanța economică a României. Resursele disponibile reprezintă o oportunitate unică pentru o convergență rapidă cu media europeană și pentru tranziția la o economie mai digitală și mai verde.

În ciuda puternicei reveniri economice, este esențială în continuare asigurarea unui puternic sprijin fiscal, pentru a combate consecințele negative ale pandemiei.

Succesul campaniei de vaccinare, extrem de important

Iar succesul campaniei de vaccinare este cea mai importantă politică pentru a combate pandemia, avantajele economice depășind costurile fiscale necesitate de vaccinarea în masă.

Politica fiscală poate contribui cu menținerea finanțării generoase a vaccinării.

Măsurile temporare de sprijin pentru venituri și afaceri, precum subvențiile pentru kurzarbeit și granturile pentru IMM-uri, trebuie să continue, în timp ce eforturile trebuie concentrate către cele mai afectate sectoare, precum HoReCa și transportul, precum și asupra categoriilor sociale cele mai dezavantajate, cum sunt femeile și cei mai puțin educați.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin.