Deficitul bugetar al României, negociat la Bruxelles de prim-ministru

Deficitul bugetar mare al României în 2023 este motivat de către premierul Marcel Ciolacu prin cheltuielile neprevăzute pentru ajutorul acordat Ucrainei. În acest context, el dorește să obțină o excepție fiscală pentru țara noastră.

Alături de premier au mai mers la Bruxelles și miniştrii români ai finanţelor, muncii şi fondurilor europene. Într-un interviu citat de Financial Times, Marcel Ciolacu oferă asigurări. El spune că România nu va fi penalizată de Comisia Europeană pentru depăşirea deficitului.

Argumentele lui Marcel Ciolacu față de Comisia Europeană

Prim-ministrul României a făcut o promisiune fermă, anunțând că în următoarele două luni țara va reuși să-și dubleze capacitatea portului principal la Marea Neagră și să mărească lățimea căii de navigație pe Dunăre.

Aceste măsuri vor avea ca scop sprijinirea Ucrainei în transportul cerealelor în afara zonei de influență a Rusiei. În plus, Ciolacu susține că planul va fi aplicat în ciuda oricărui tip atac rusesc asupra porturilor Ucrainei.

„Ucraina va avea aproximativ 40 de milioane de tone de cereale pentru export în 2023. (…) Pentru a (facilita) acest lucru, am crescut capacitatea atât în portul Constanţa, cât şi pe căile de acces către portul Constanţa pentru a face acest lucru posibil. Ne-am mobilizat cât de bine am putut”.

Acest argument este foarte valid mai ales după ce Rusia a renunţat la acordul care permitea cerealelor ucrainene să ajungă pe pieţele globale prin Marea Neagră. În același interviu, Ciolacu anunță și independența României față de resursele rusești.

„Ne-am învăţat bine lecţiile despre Rusia. Suntem la zero dependenţă faţă de energia sau resursele ruseşti. Sprijinul nostru pentru Ucraina este necondiţionat”, preciza prim-ministrul în iunie.

Acesta adăuga că Bucureştiul nu se va lăsa intimidat de Moscova şi şi-a exprimat încrederea că apartenenţa ţării sale la NATO.

„Nu există niciun risc de securitate pentru România în acest moment”, estima el.

Cum va susţine România exporturile Ucrainei în plin război?

Prin extinderea capacității portului Constanța și a altor rute de transport, exporturile de cereale din Ucraina vor putea să se dubleze. Ele vor atinge un volum de 4 milioane de tone pe lună, a explicat prim-ministrul. De asemenea, el a menționat că sunt în curs de desfășurare investiții pe canalul Sulina.

Acesta este principalul coridor fluvial de mare adâncime al României prin Delta Dunării. Măsurile vor fi luate pentru a sprijini aceste eforturi de creștere a capacității de transport.

Experţi din industria navală au declarat că planul este fezabil, titrează Financial Times.

România intenționează și să deschidă mai multe puncte de trecere a frontierei rutiere și să îmbunătățească infrastructura feroviară în stațiile de la granița cu Ucraina. Aceste măsuri au ca scop accelerarea transferului de mărfuri și sprijinirea eforturilor de transport și export ale Ucrainei.