Din august, Rusia a pompat peste 3,2 miliarde de metri cubi de gaz către cel mai mare partener comercial european, a raportat TASS, citând cifrele vamale. Acest volum este de peste două ori mai mare decât a importat Germania în iulie și cu aproximativ 10% mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Italia a fost cel mai mare cumpărător european de gaze rusești în iulie, ajungând pe locul doi la sfârșitul verii. Achizițiile din țară au crescut cu peste 18% lunar și de peste șapte ori anual, ajungând la aproape 2,2 miliarde de metri cubi în august.

A doua cea mai mare economie din Europa, Franța, și-a sporit de asemenea importurile de combustibil rusesc. Rusia a furnizat Franței în august peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu aproximativ opt la sută mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pandemia de coronavirus a lovit puternic piața energiei în acest an

Compania rusă Gazprom a înregistrat o scădere dramatică a vânzărilor și a veniturilor. Vânzările nete din gazele livrate către Europa și alte țări s-au redus aproape la jumătate, la 756,3 milioane de ruble (9,8 milioane de dolari) în primele șase luni ale anului 2020, potrivit raportului financiar al companiei. Gazprom a spus că „schimbarea s-a datorat în principal scăderii prețurilor medii”, precum și scăderii cu 17% a volumelor de gaze vândute.

Rusia finalizează în prezent construcția unei conducte importante de gaze către Europa, Nord Stream 2, care va aduce gazul natural rusesc direct în Germania pe sub Marea Baltică înainte de a fi transportat către alte țări. Conducta s-a confruntat însă cu multe obstacole în ultimii doi ani, SUA impunând sancțiuni și presându-i pe aliații săi europeni să renunțe la proiect, încercând în același timp să își sporească propriile vânzări de gaze naturale lichefiate (GNL).

Campania SUA împotriva Nord Stream 2 s-a intensificat după presupusa otrăvire a opozantului Alexey Navalny din luna august. În timp ce Washingtonul speră că va deraia proiectul, Berlinul nu și-a schimbat oficial poziția. Cancelarul german Angela Merkel a spus în urmă cu ceva vreme că proiectul economic nu ar trebui să fie legat de situația lui Navalny.