Aflat la Digi 24, premierul Ludovic Orban a anunțat că numărul de teste pentru depistarea coronavirusului a scăzut din cauza minivacanței de 1 Decembrie. Premierul a subliniat că numărul de persoane care au abilitatea de a face astfel de teste este limitat și că acești oameni au și ei nevoie de odihnă.

“Noi am avut un șir de 4 zile libere (…) De regulă, în zilele libere se fac mai puține teste, pentru că și personalul din centrele de testare are nevoie de odihnă, nu poate lucra zi de zi, fără odihnă.

Numărul de persoane care au abilitatea de a face astfel de teste este limitat, deși noi am crescut constant numărul centrelor de testare și numărul de persoane.

Fiind 30 noiembrie (luni) și 1 decembrie (marţi) zile libere, după alte două zile libere, nu s-au făcut 10.000 de teste cum se fac de obicei sâmbăta – duminica, ci s-au făcut 15 – 16.000 de teste, dar mai puțin decât în zilele normale”, a explicat el, la Digi 24.

Premierul a mai precizat că de miercuri de la ora 10 și până joi la aceeași oră s-au făcut peste 32 de mii de teste iar numărul persoanelor testate pozitiv a fost de aproximativ 7.600.

Numărul de cazuri este în scădere

Tot la Digi 24, șeful Executivului a mai precizat că autoritățile fac analiza numărului de cazuri de la o zi la alta, atunci când numărul de teste este comparabil, dar mai ales în ziua săptămânii actuale cu ziua săptămânii trecute, etc.

“Noi facem analiza numărului de cazuri atât de la o zi la alta, atunci când numărul de teste este comparabil, dar mai ales ziua săptămânii actuale cu ziua săptămânii trecute, a săptămânii celeilalte. Cele mai dese se fac pe trei zile, dar și pe 7 zile. (…)

Ziua echivalentă zilei de astăzi (joia trecută – n.r.) am avut peste 9.000 de persoane infectate cu coronavirus, iar astăzi am avut 7.600 de persoane”, a menţionat Ludovic Orban.