Experții american avertizează cu privire la alte pandemii. Originea coronavirusului trebuie aflată

Cei doi experți americani sunt de părere că lumea are nevoie de cooperarea Chinei pentru a afla originile Covid-19 și pentru a preveni viitoarele amenințări de pandemie.

Scott Gottlieb, un comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente din administrația Trump care se află acum în consiliul de administrație al Pfizer, spune că informațiile care susțin teoria conform căreia virusul SARS-CoV-2 ar fi putut scăpa dintr-un laborator din Wuhan, China, au crescut. Cu toate acestea, China nu a furnizat dovezi care să infirme această teorie, în timp ce căutarea semnelor că virusul a apărut din viața sălbatică nu a dat rezultate, a spus Gottlieb în „Face the Nation” de la CBS News.

Peter Hotez, codirector al Centrului Spitalului pentru Copii din Texas pentru dezvoltarea vaccinurilor, a declarat într-o apariție TV separată, că lumea este pusă în pericol dacă nu aflăm cum a început pandemia, spune Bloomberg.

”Vor exista Covid-26 și Covid-32, cu excepția cazului în care înțelegem pe deplin originile lui Covid-19”, a spus Hotez la „Meet the press” de la NBC.

Chiar dacă a trecut un an și jumătate de la primul caz detectat pentru prima dată în piața din Wuhan, originile coronavirusului rămân obscure. Există două teorii referitoare la originea acestuia, însă niciuna nu este sigură. Pe de o parte se presupune că virusul s-a transmis de la animal la om, pe de alta se spune că acesta a scăpat dintr-un laborator din Wuhan.

Amintim că cea de-a doua teorie a fost intens promovată de către fostul președinte al SUA, Donald Trump. Recent, cea de-a doua teorie a primit din nou atenție din partea președintelui SUA, de această dată Joe Biden.

Acesta a cerut o anchetă reînnoită asupra apariției virusului. Agențiile de informații americane au avut evaluări contradictorii dacă este mai probabil ca virusul să treacă bariera speciei dintr-un rezervor natural sau să se fi scurs de la Institutul de Virologie Wuhan, a spus Biden. El a ordonat agențiilor să „își dubleze eforturile” și să-i raporteze din nou în 90 de zile.

Dezbateri cu privire la originea virusului

Dezbaterea despre originea virusului a fost alimentată din nou de un raport de pe Wall Street Journal care informa că trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan din China s-au îmbolnăvit suficient în noiembrie 2019 încât au solicitat îngrijiri spitalicești pentru „simptome compatibile atât cu Covid-19, cât și cu boala sezonieră obișnuită . ”

Peter Hotez este de părere că oamenii de știință ar trebui să aibă permisiunea de a efectua o investigație pe termen lung în China și de a preleva probe de sânge de la oameni și animale. Totodată, el mai spune că SUA ar trebui să preseze China, inclusiv cu amenințarea sancțiunilor, pentru a permite o anchetă.

”Avem nevoie de o echipă de oameni de știință, epidemiologi, virologi, ecologi de lilieci în provincia Hubei pentru o perioadă de șase luni, de un an”, a spus Hotez.

Oficialii chinezi au contestat teoria laboratorului Wuhan. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a respins, joi, ancheta lui Biden ca o încercare de a se angaja în „stigmatizare, manipulare politică și schimbarea vina”.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în martie nu a descoperit pe deplin originea virusului, dar a numit improbabilă o scurgere de laborator.La acel moment, OMS a cerut mai multe investigații.

“În ceea ce privește OMS, toate ipotezele rămân pe masă”, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o declarație la publicarea raportului din martie.

Sursă foto: Dreamstime