Noi decizii luate de China în încercarea de a redresă scăderea puternică a ratei natalităţii.

Beijingul a decis să elimine limita de doi copii pe cuplu şi să autorizeze familiile să aibă până la trei copii, scrie agenţia oficială chineză de presă China Nouă, potrivit AFP.

Rata natalităţii în 2020 în China, cea mai mică din 1949 încoace

Potrivit rezultatelor celui mai recent recensământ care se efectuează din zece în zece ani în China, care au fost publicat în urmă cu câteva săptămâni, ţara asiatică, care are în continuare cea mai mare populaţie din lume, înregistrează o scădere puternică a ratei natalităţii.

Astfel, în 2020, un an marcat de epidemia de COVID-19, în China s-au născut aproximativ 12 milioane de copii, în scădere de la 14,65 milioane în 2019.

Rata natalităţii în 2020 (10,48 la mia de locuitori) a scăzut la cel mai mic nivel de la înfiinţarea Chinei comuniste, în 1949.

Cuplurile din China au primit, în 2016, dreptul de a face un al doilea copil, iar acum, în 2021, şi pe un al treilea

După trei decenii de „politică a copilului unic”, China şi-a relaxat reglementările în 2016 şi i-a autorizat pe toţi chinezii să aibă un al doilea copil. Decizia nu a reuşit însă să relanseze natalitatea. Acum, autorităţile de la Beijing vor autoriza şi un al treilea copil pentru familiile chineze.

„În urma unei îmbătrâniri a populaţiei (…), un cuplu este autorizat să aibă trei copii”, a anunţat China Nouă, care citează concluzii ale unei reuniuni a Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (PCC), condusă de către preşedintele chinez Xi Jinping.

De ce scade natalitatea în China?

Motivele scăderii natalităţii sunt multiple, între altele o scădere a numărului căsătoriilor, o scumpire a locuinţelor şi educaţiei sau o fertilitate mai tardivă a femeilor, care se concentrează mai mult pe carieră decât pe familie.

La celălalt capăt al piramidei vârstelor, China înregistra în 2020 peste 264 de milioane de persoane în vârstă de peste 60 de ani – de patru ori mai mult decât populaţia Franţei. Aceste persoane constituie 18,7% din totalul populaţiei – o creştere cu 5,44 puncte procentuale faţă de recensământul din 2010.

Populaţia aflată la vârsta activă (15-59 de ani) mai reprezintă doar 63,35% din totalul populaţiei – o scădere cu 6,79 de puncte în zece ani.

În luna martie a acestui an, Parlamentul chinez a adoptat o lege privind o creştere treptată a vârstei pensionării în următorul cincinal, spre marea nemulţumire a unei bune părţi a opiniei publice.

Tot în acest context, China încearcă să stopeze şi divorţurile. Codul Civil, intrat în vigoare la începutul acestui an şi criticat la scară largă, a scăzut numărul divorţurilor cu 70% începând din luna ianuarie.

În cazul în care doi soţi vor să divorţeze, ei trebuie să aştepte 30 de zile de la depunerea cererii, perioadă în care oricare din ei poate retrage solicitarea. După expirarea celor 30 de zile, ei trebuie să depună o nouă cerere, pentru încheierea efectivă a căsătoriei.

Sursa foto: Dreamstime