Opt ani de administraţie Obama au distrus complet echilibrul forţelor în regiune, răvăşită de războaie şi de expansiunea jihadismului, afirmă Mustafa Alani, analist la Gulf Research Center din Geneva.

Barack Obama "a ignorat politica expansionistă a Iranului şi a fost foarte prudent în sprijinul său pentru statele din Golf", care speră că "echilibrul general va fi restabilit sub Trump", adaugă el.

Ţările arabe din Golf au fost împotriva 'intervenţionismului' Iranului în Siria, Liban, Irak şi Yemen şi au primit foarte prost refuzul lui Obama de a acţiona militar împotriva regimului de la Damasc.

Printre oamenii cheie ai viitoarei administraţii Trump, trei sunt cunoscuţi pentru mefienţa lor faţă de Teheran: consilierul pentru securitate naţională Michael Flynn, şeful Pentagonului, James Mattis, şi secretarul de stat Rex Tillerson.

"Cei trei văd Iranul ca pe o potenţială ameninţare gravă şi recunosc importanţa strategică a Irakului şi rolul statelor arabe pentru a descuraja Iranul", subliniază Anthony Cordesman, analist din cadrul Center for Strategic and International Studies din Washington.

După învestirea sa la 20 ianuarie, Donald Trump va fi urmărit îndeaproape în privinţa politicii sale faţă de Iran, în special în legătură cu acordul istoric încheiat în 2015 pentru a ţine sub control programul nuclear al Teheranului în schimbul ridicării sancţiunilor.

În timpul campaniei, Trump a promis că va "anula" această înţelegere internaţională, pe care a calificat-o drept "cel mai prost acord negociat vreodată".

O astfel de perspectivă îngrijorează ţările din Golf, care au criticat totuşi acest acord perceput ca o apropiere a Washingtonului de Iran, rival al monarhiilor sunnite bogate în petrol.

Chiar dacă acordul are "numeroase slăbiciuni", Riadul şi aliaţii săi "nu vor să vadă că Trump îl modifică sau îl anulează fără a se şti cu ce va fi înlocuit", afirmă Alani.

Iranul nu va face concesii înainte de alegerile prezidenţiale prevăzute pentru luna mai. Ar însemna ca acordul nuclear "'să fie înlocuit cu un război" şi "nu cred că regiunea ar fi pregătită pentru o astfel de provocare", adaugă expertul.

Richard LeBaron, de la Atlantic Council de la Washington, prezice că acordul "va supravieţui, cu câteva ajustări în privinţa sancţiunilor şi cu numeroase ocazii de încordare a muşchilor". Statele din Golf "îl sfătuiesc pe Trump să în menţină, şi nu să creeze o nouă incertitudine enormă în regiune", subliniază el.

Potrivit lui Cordesman, Trump ar putea alege să menţină acordul şi "să se concentreze pe alte aspecte ale ameninţării iraniene, precum desfăşurarea de rachete şi riscul (…) privind navigarea în Golf".

Rachetele balistice iraniene reprezintă "o îngrijorare majoră în regiune", confirmă Alani.

Relaţiile cu Obama s-au tensionat de asemenea atunci când el a reproşat anul trecut Arabiei Saudite că a încercat să influenţeze alte ţări musulmane prin ideologia sa wahhabită, o versiune strictă a islamului.

De fapt, Arabia Saudită este cu regularitate acuzată în Occident că finanţează moschei radicale şi că alimentează extremismul, deşi ea face parte din coaliţia aflată în război împotriva grupării Stat Islamic.

Chestiunea islamului ar urma să rămână un punct sensibil în relaţiile cu echipa Trump. Unii membri ai acestei echipe au făcut o serie de afirmaţii considerate periculoase în ţările arabe, potrivit analiştilor.

"Există o lipsă de înţelegere" în anturajul lui Trump în privinţa eforturilor ţărilor din Golf în lupta împotriva islamismului radical, spune Alani, reamintind că aceste state suferă la rândul lor din cauza "terorismului". AGERPRES