Peste 835.000 de refugiaţi au fugit din Ucraina de la începerea invaziei militare ruse, cei mai mulţi ajungând în Polonia, anunţă Biroul Înaltului comisar ONU pentru Refugiaţi, potrivit CNN.

Până miercuri dimineaţă, au fost înregistraţi 835.928 de refugiaţi din Ucraina ajunşi în ţările vecine, dintre care 453.982 au mers în Polonia, iar 116.348 în Ungaria. Alţi 96.000 de refugiaţi ucraineni, din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, au mers în Rusia.

În Germania au ajuns 5.309 refugiaţi ucraineni, conform datelor anunţate de Ministerul de Interne de la Berlin.

Un număr tot mai mare de refugiaţi din Ucraina ajung în România în fiecare zi!

Potrivit declaraţiilor făcute miercuri de către premierul Nicolae Ciucă, în debutul şedinţei de Guvern, numărul acestora se apropie deja de 120.000 de persoane.

“Până la ora 08:00 azi dimineață, au intrat pe teritoriul României 118.461 de refugiați ucraineni. Dintre aceștia, 70.026 au părăsit teritoriul României. Au rămas în țară 46.435, aproximativ 39% din numărul total al cetățenilor ucraineni care au intrat pe teritoriul României.

Cred că este important de precizat că 1070 de cetățeni ucraineni au solicitat azil, iar dintre aceștia, 476 au rămas în centrele de azil din România.

Este important de precizat că din cifra totală de cetățeni ucraineni care au decis să rămână în România, aproximativ 18.000 sunt minori.

Am căutat și identificat soluții care se vor concretiza în măsuri pentru a putea să acordăm atenția cuvenită acestor 18.000 de minori. Este foarte important ca activitatatea care se desfășoară la nivelul Guvernului să poată fi coordonată cu activitatea autorităților locale.

Împreună cu MAE, suntem în legătură cu Ambasada Ucrainei la Bucuresti, astfel încât să avem datele privind trasabilitatea și prezența cetățenilor ucraineni pe teritoriul României”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Ne-am putea confrunta cu cea mai mare criză a refugiaților din Europa din acest secol

Reamintim că marţi, 1 martie, Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) anunţa că situația din Ucraina ar putea deveni „cea mai mare criză a refugiaților din Europa din acest secol”, cu peste 600.000 de refugiați care au fugit până acum din Ucraina în țările vecine.

„UNHCR mobilizează resurse pentru a răspunde cât mai rapid și eficient posibil”, se arată în declarație.

UNHCR a anunțat marți un ajutor de 1,7 miliarde de dolari, estimând că 12 milioane de oameni din Ucraina ar putea avea nevoie de protecție, iar alte patru milioane de dolari ar putea fi necesare pentru asistență în țările vecine.

„Deși am observat o solidaritate și ospitalitate uriașă din partea țărilor vecine în primirea refugiaților, inclusiv din partea comunităților locale și a cetățenilor privați, va fi nevoie de mult mai mult sprijin pentru a ajuta și proteja noii sosiți”, a declarat marți Înaltul Comisar al Agenției ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi.

Potrivit UNHCR, programul său de ajutor va include „asistență în numerar pentru persoanele cele mai vulnerabile, asistență alimentară, apă și canalizare, sprijin pentru serviciile de îngrijire a sănătății și educație și asistență pentru adăposturi pentru a reconstrui casele deteriorate”.